Szülők kétségek közt: ha megtagadják a jelenléti oktatást, jön az évismétlés?

Alsó tagozatos diákok figyelik a kivetítőn tanítójukat a Kőbányai Kertvárosi Általános Iskolában 2020. március 31-én. Az intézmény kislétszámú gyermekfelügyeletet biztosít azoknak a tanulóknak, akiknek az otthon tartózkodása nem megoldható koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett digitális tanrend ideje alatt. MTI/Bruzák Noémi
not image

Borbély Fanni

2021. április 27. - 18:44

A kormány nemrég enyhített a koronavírus megfékezésére hozott intézkedéseken, így az alsó tagozatosok ismét visszatérhetnek a jelenléti oktatáshoz: ez azonban nem minden szülő tetszését nyerte el. Adódik a kérdés, hogy vajon tényleg évismétléssel kell-e számolniuk azoknak a gyermekeknek, akik nem járnak be az iskolába a járvány alatt?

A múlt hétfőn kezdődött jelenléti oktatás nem aratott osztatlan sikert a szülők körében, volt olyan iskola, ahol egyetlen gyermek sem jelent meg az osztályban, s míg többen visszatértek az iskolapadba, egyes iskolákban azzal fenyegetik a digitális oktatást választó szülőket, hogy gyermeküknek évet kell ismételniük emiatt.

Az EMMI közleménye alapján a múlt héten az iskolákban a gyerekek 75 százaléka, az óvodákban pedig 60 százalékuk jelent meg, és nem tapasztaltak jelentős emelkedést ezen arányokban. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár még mindig úgy véli, hogy lassan, de csökkenni fog a hiányzók aránya.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jelezte, több olyan iskoláról is van tudomása a szervezetnek, mely a gyermekeket és a szülőket is azzal fenyegette, hogy a jelenléti oktatást megtagadó gyermekeknek évet kell majd ismételniük.

Mindez rendkívül érdekes, hiszen a szervezet szerint ezzel a lépéssel “kényszerítik vissza a padba a diákokat”, sok szülő pedig azért “törik meg”, mert nem akarják, hogy gyermekének osztályozóvizsgát kelljen tennie – írja az ATV.