Clouds
21 Budapest
Dollár
357,68 Ft
Euró
388,81 Ft
Font
442,52 Ft
Bitcoin
23,047 $

Jelentősen nőhet a szülőknek járó szabadnapok száma

Budapest, 2022. november 23. Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára elõterjesztõként felszólal az Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. november 23-án. MTI/Kovács Attila
Belpolitika
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Egy Semjén Zsolt által benyújtott törvénymódosítási javaslat alapján módosulhat a szülői szabadságra kijelölt napok és az apanapok száma.

Előzmény:

 

Decemberben kerülhet a Parlament elé az a Semjén Zsolt által előterjesztett törvényjavaslat, amely a Munka Törvénykönyvét hivatott módosítani, írja szerdai cikkében az Index.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

Ez alapján a jövőben az újszülöttek kétéves koráig 10 napot vehetnek ki az apák, valamint hároméves korig 44 napnyi szülői szabadság jár majd. Változik a gondozói szabadság is, amennyiben valakinek súlyos beteg vagy gondozásra szoruló családtagja van, maximum öt nap szabadságot vehet ki.

Emellett a kisgyermekes szülők a gyermek nyolcéves koráig kérhetik munkavégzési helyük és munkarendjük módosítását, azaz például távmunkába vagy részmunkaidőbe kérhetik magukat. Erre a kérelemre a munkáltató 15 napon belül köteles válaszolni.

A csomag szerint a munkáltatóknak részletesebb tájékoztatást kell majd nyújtania a munkavállalóknak rövidebb idő alatt, a lap példaként a foglalkoztatás feltételeit tartalmazó tájékoztatót említi, amit hét napon belül kell átadniuk, míg a változásokat már aznap ismertetni kell a dolgozókkal.