Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Ilyen se gyakran történik: a tüntetők puccsot követeltek a hadseregtől

Kormányellenes tüntetõk Kartúmban 2020. december 19-én. A tiltakozók a demokratikus reformok gyorsabb végrehajtását követelik. MTI/EPA/Mohammed Abu Obaid
not image

Nagy Noel

2021. október 19. - 02:40

Omar Al-Basír 2019-es megbuktatása óta most van a legmélyebb politikai válságban a civilekből és katonákból álló átmeneti kormány.

A Szudánt 30 éven át irányító, népirtással vádolt diktátor bukását követően formálódott katonai-civil kormány súlyos válságba került, miután szeptemberben puccsot akartak elkövetni annak vezetőjével szemben.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A puccs óta az átmeneti kormány katonai szárnya folyamatosan azt követeli, hogy számos tisztviselőt cseréljenek le, a vélemények kritikusai pedig ezt úgy vélik, hogy a hadsereg teljesen át akarja venni a hatalmat és kitúrná a civileket.

Abdallah Hamdok miniszterelnök már felvázolt egy tervet arra, hogyan oldják meg a kormányválságot, amelyet a legsúlyosabbnak és legveszélyesebbnek nevezett 2019 óta – idézte a holland NOS televízió.

A helyzet pedig egy meglehetősen bizarr fordulatot vett a szombati nap folyamán, ugyanis több száz tüntető vonult Szudán utcáira, ahol azt követelték, hogy a hadsereg vegye át teljesen a hatalmat a kormány felett.

Ennek elsősorban az áll a hátterében, hogy a kilátástalan szudáni gazdasági helyzet miatt a kormány számos támogatást, többek között az üzemanyagtámogatást is megszüntette, ami az árak növekedéséhez, az infláció berobbanásához vezetett.

A demonstrálóknak sikerült tegnap az elnöki palotához is elérnie, ahol a rendőröknek kellett visszatartani a tömeget. Még összecsapások is alakultak ki a kormánypárti és a hadseregpárti tüntetők között.