Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Szudán kifosztása: orosz aranycsempészettel finanszírozzák Putyin ukrajnai háborúját

Fotó: Twenty20
not image

Koós Alexandra

2022. július 31. - 05:05

A források szerint legalább 16 ismert orosz járat közlekedett az elmúlt másfél évben, hogy Szudán legértékesebb nyersanyagát Oroszországba szállítsa.

Néhány nappal azután, hogy Moszkva február végén megszállta Ukrajnát, egy orosz teherszállító repülőgép állt a kartúmi kifutópályán, amelynek utaslistája szerint süteményeket szállított, Szudán azonban nagyon ritkán, szinte sosem exportál ilyen jellegű édességeket.

A kartúmi nemzetközi repülőtér egyik hátsó irodájában heves vita zajlott a helyi tisztviselők között, akik kételkedtek a dokumentumon szereplő adatok valódiságában, azonban tartottak attól, hogy a repülőgép ellenőrzése felbőszítené az ország egyre inkább oroszbarát katonai vezetését.

Korábban már többször is próbálták feltartóztatni a gyanús orosz szállítmányokat, így végül arra jutottak, hogy most is lépéseket kell tenniük, ezért felszálltak a gépre és leellenőrizték a raktér tartalmát, ahol megannyi színes süteményesdoboz volt elhelyezve.

A faládákban Szudán legértékesebb nyersanyagára bukkantak, nagyjából egy tonna aranyra, amely választ adott minden kérdésükre, ez a februári eset azonban nem az utolsó volt – derül ki a CNN beszámolójából.

Több hivatalos szudáni forrás szerint legalább 16 ismert orosz csempészjárat közlekedett az elmúlt másfél évben, amelyek Szudánból, Afrika harmadik legnagyobb nemesfémtermelőjétől szállították Oroszországba az aranyat.

A magas rangú szudáni és amerikai tisztviselőkkel készített interjúk, valamint a CNN birtokába jutott dokumentumok alapján egy olyan terv vázolódott fel, amelynek célja Szudán gazdaságának kifosztása, hogy Oroszország új erőre kapjon.

A bizonyítékok alapján arra lehet következtetni, hogy a két ország saját érdekeit szem előtt tartva összejátszott, ezzel Oroszország dollármilliárdokra tett szert, hogy a nyugati szankciók felé kerekedhessen, valamint tovább támogassa a háborús erőfeszítéseit.

Cserébe erőteljes politikai és katonai támogatást nyújtott az egyre népszerűtlenebb szudáni katonai vezetés számára, amely folyamatosan azon dolgozok, hogy erőszakkal verje le az ország demokráciapárti mozgalmát.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.