Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Meghosszabbították a sztrájkot a vasúti dolgozók szakszervezetei Görögországban

Fotó: Tüntetők Athénban 2023. március 3-án. Március 1-jére virradóra összeütközött egy személyszállító és egy tehervonat a közép-görögországi Lárisza közelében, több kocsi kisiklott és három kigyulladt. A balesetben legalább 57 ember életét vesztette. MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandrosz Beltesz
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Állításuk szerint a vasúti hálózat biztonsági rendszerei évek óta hiányosak, s addig nem tágítanak, amíg nem jutnak eredményre az ügy kapcsán.

Mint ismeretes, korábban ezrek vonultak utcára országszerte, hogy tüntessenek az 57 halálos áldozatot követelő görögországi vonatbaleset után, s kifejezzék elégedetlenségüket a kormánnyal szemben, illetve változásokat követeljenek.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Most pedig kiderült, hogy a vasúti dolgozók szakszervezetei szerdáig meghosszabbították a hat napja tartó sztrájkot, mondván, a vasúti hálózat biztonsági rendszerei évek óta hiányosak, s addig nem tágítanak, amíg nem jutnak eredményre az ügy kapcsán.

A tiltakozás miatt Görögország egész területén leállt a vasúti személy- és teherszállítás, bár az Athént Szalonikivel összekötő forgalmas vasútvonalat már korábban felfüggesztették, s ez a nyomozás lezárultáig így is marad – számolt be a CNA.

A demonstrálók szerint a vonatbaleset sosem történt volna meg, ha a beígért fejlesztések megvalósulnak, s ezt Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök is elismerte valamelyest, mondván, az évtizedes elhanyagoltság is hozzájárulhatott a katasztrófához.

A kormányfő hétfőn megbeszélést tartott az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel, amelynek eredményeként bejelentették, hogy az EU technikai támogatást nyújt Görögországnak, ezzel segítve a vasúthálózat korszerűsítését és a biztonság javítását.