Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Folytatódik a budapesti hulladékszállítók sztrájkja, ma sem visznek el minden kukát

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. október 5. - 13:22

Elmondásuk szerint inflációhoz illeszkedő fizetést akarnak, mert kétszázegynéhányezer forintból nem lehet rendesen megélni.

A hírek szerint egyre jobban terjed a budapesti hulladéklerakó munkások sztrájkja, így jó néhány kukásautó ma sem hagyta el a telephelyet, köztük a rákospalotai és a testvérhegyi telephelyről sem.

Soron kívül Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

A rendelkezésre álló információk alapján a csepeli telephelyen lévő köztisztasági dolgozók és takarítók is csatlakoztak a megmozduláshoz, valamint az Ecseri úti telephelyen várják azokat a vezetőket, akik tárgyalóképesek.

A Blikk beszámolója szerint a hulladékrakodók tegnap reggel, az FKF Ecseri úti telephelyén gyűltek össze, majd sztrájkolni kezdtek, hogy inflációhoz illeszkedő fizetést kaphassanak, ezért több kerületben is az utcákon maradtak a kukák, érintetlenül.

A jelenlegi fizetésükből még a legfontosabb dolgokra is alig futja

Elmondásuk szerint lehetetlenség kétszázegynéhányezer forintból albérletben élni, családot fenntartani, vagy épp hitelt fizetni, ezért változásra van szükség, ám az is közrejátszott a dologban, hogy valaki azt mondta a tévében, egy idő után akár 400 ezret is kereshetnek, ám ez nem igaz.

Amiatt is dühösek voltak, hogy a cég több ellenőrt is felvett, javarészt nyugalmazott rendőröket, akiknek az a dolguk, hogy kocsival mennek a szemétszállító után, azt ellenőrizve, hogy kapnak-e pénzt a kukások, illetve azt is, hogy a kiürítendő kuka be van-e jelentve, miközben nettó 350-400 ezret kapnak.

A HVDSZ 2000 szakszervezeti elnöke, Király András is kint volt a helyszínen, aki elmagyarázta, a hulladéklerakók és a sofőrök felvették a munkát, ám az ellenőrzés során néhány géppel gond volt, így azokat leadták, s kapva az alkalmon, több száz dolgozó kezdett el jobb fizetést követelni.

„Az elégedetlenségük nem máról holnapra alakult ki. A koronavírus alatt végig dolgoztak, a napi feladataik folyamatosan nőnek, miközben a létszámhiány rájuk is kihat” – mondta.

Érdemi intézkedés nélkül akár teljesen leállhat a fővárosi hulladékszállítás

Egy szakszervezeti vezetőt, Lázár Lászlóné Évát „menjen haza” felkiáltással küldték el, miután arra figyelmeztette a tömeget, hogy vegyék fel a munkát, vagy elbocsátás lesz a vége, mire egy dolgozó kijelentette, az lenne a dolga, hogy a dolgozók érdekeit képviselje.

Majd egy felsővezető közölte, hogy nincs tárgyalás, s amíg az emberek sztrájkolnak, a Katasztrófavédelem segítségével oldják meg a szemétszállítást, ám a dolgozók szerint ez kivitelezhetetlen. Így félő, ha az illetékesek nem fogják megnyugtatni a kukásokat, a fővárosi hulladékszállítás akár teljesen le is állhat.