Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,606 $

Újabb országban tiltották be a Szputnyik V vakcina alkalmazását

MTI/Balázs Attila
not image

Kulcsár Péter

2021. október 19. - 14:29

Dél-Afrikában azért nem engedélyezték az orosz koronavírus elleni védőoltás használatát, mert a tanulmányok szerint növelheti a HIV-fertőzés kockázatát férfiaknál.

A Moscow Times legfrissebb cikkéből kiderült, Dél-Afrikában az egészségügyi hatóságok megtiltották a Szputnyik V covid elleni vakcina használatát, mivel úgy ítélték meg, hogy növelheti az AIDS-et okozó HIV-fertőzés rizikóját a férfiak körében.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

Az egészségügyi termékeket ellenőrző dél-afrikai szabályozó hatóság hozzáteszi, hogy az a cég, amely a Szputnyik forgalmazására benyújtotta az engedélykérelmét az országban, nem tudta igazolni, hogy a készítmény biztonságos olyan környezetben, amelyben magas a HIV-fertőzöttek száma, ám nyitottak a bizonyítékok áttekintésére.

A Szputnyik V fejlesztéséért felelős orosz Gamaleja Intézet válaszul közölte, hamarosan előállnak azokkal az információkkal, amelyek egyértelműen alátámasztják, hogy a dél-afrikai hatóságok állításai hamisak.

Dél-Afrikában él egyébként a legtöbb HIV-fertőzött személy és az ország az lakosságának jelentős része hezitál, hogy beoltassa magát. 2022 első negyedévére akarták beoltani a 60 milliós ország lakosságának kétharmadát, ám eddig ennek csak a negyede jött össze.