Szombaton éjjel még elázhatunk, vasárnap viszont garantáltan megszáradunk

Pixabay
not image

Takács Petra

2022. június 11. - 22:21

Holnap már ismét elérhetjük a 30 fokot.

Szombaton általában gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. A legkevesebb felhő a nyugati, északnyugati megyékben valószínű. Főként a középső országrészben és a Tiszántúlon helyenként előfordulhat zápor, zivatar.

Éjjel elsősorban a Dunántúl keleti részén, illetve a Duna-Tisza közén lehetnek még erősebben felhős körzetek, vasárnap hajnalra csaknem mindenütt csökken a felhőzet. Az éjszaka első felében mindenhol megszűnik a csapadék.

Vasárnap jobbára derült vagy gyengén felhős, napos idő várható. Csapadék nem valószínű. Az északi szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. Zivatar környezetében is lehetnek erős vagy viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 26 és 31 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában: Izland és a Brit-szigetek között nagykiterjedésű ciklon örvénylik, amelynek felhő- és csapadékrendszere főként az óceán felett van, a szárazföldi területek közül csak Izlandot, Skóciát, valamint az Ír-sziget északi részét érinti.

Alacsonynyomású légörvények miatt a Kelet-európai-síkságon és a Balkán-félszigeten is előfordulnak erősen felhős vidékek, szórványosan záporokkal, zivatarokkal.

Ugyanakkor kontinensünk nyugati, délnyugati tájainak időjárását döntően anticiklon, a benne uralkodó leszálló légmozgás határozza meg. Az Ibériai-félszigetre igen meleg és száraz légtömeg áramlik, ott tombol a kánikula. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását is egyre szárazabb levegő alakítja.

MTI