Clouds
21 Budapest
Dollár
360,18 Ft
Euró
388,44 Ft
Font
433,72 Ft
Bitcoin
23,068 $

Szombat éjfélig tartja fenn a tűzszünetet Oroszország

Kijev, 2023. január 6. Helybeliek segédkeznek egy szilveszter napi orosz tüzérségi támadásban lakhatatlanná vált ház újjáépítésében Kijevben 2023. január 6-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyvernyugvást rendelt el január 6-án déltõl január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából. Putyin közölte, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának felhívására döntött a 36 órás karácsonyi tûzszünet elrendelése mellett. MTI/AP/Roman Hrisztyina
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A harcban álló felek között nem volt egyetértés sem a tűzszünetről, sem annak betartásáról.

Vlagyimir Putyin Krill pártiárka javaslatára 36 órás tűzszünetet rendelt el az ortodox karácsony idejére, és bár a „fegyvernyugvás” részben valóban megvalósult, mostanra kiderült, hogy ez tényleg csupán ideiglenes lesz.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint szombat éjfélig továbbra is fenntartják a tűzszünetet, ugyanakkor állításuk szerint több ukrán támadást is vissza kellett verniük az elmúlt 24 órában.

Az ukránok szerint a stratégia része a “tűzszünet”

A Kreml azzal vádolja Ukrajnát, hogy az oroszok által egyébként egyoldalúan elrendelt tűzszünet ideje alatt polgári területeket lőttek. Elmondásuk alapján összesen négy támadást indítottak ellenük ukrán részről.

Kijev mindazonáltal határozottan elutasította a tűzszünetet, és korábban az állította, hogy ez csupán egy kísérlet Oroszország részéről, hogy időt nyerjen a csapaterősítésre – számolt be róla a Sky News.

Ukrán beszámolók szerint hat régióban, így Donyeck, Harkiv, Herszon, Szumi, Mikolajiv, valamint Zaporizzsja területein is észleltek orosz támadásokat a tűzszünet ideje alatt, melyekben három ember vesztette életét.