Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,29 Ft
Bitcoin
27,124 $

Szokatlan jelenség: 5 bolygó sorakozik fel egy szivárvány alakzatban

TÉMÁK:
#NASA
Fotó: YouTube / NASA
Világűr

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy ritka és különleges együttállásban gyönyörködhetnek majd a szerencsések.

A Jupiter, a Merkúr, a Vénusz, az Uránusz és a Mars a Holddal együtt szivárványalakzatban sorakozik fel a március 25. és 30. közötti éjszakákon – jelentette a Science Alert.

A Jupiter azonban 28-a után eltűnhet a naplementében, ezért mindenki igyekezzen még előtte megnézni ezt a viszonylag ritka kozmikus eseményt. Ha mind az öt bolygót egy éjszaka alatt szeretnéd megfigyelni, az időjárás, a sötét égbolt és a tiszta horizont is kulcsfontosságú.

A legkönnyebben a Vénuszt lehet majd szabad szemmel észrevenni, mivel a Nap és a Hold után a harmadik legfényesebb objektum az égen. Néhány más bolygót, például az Uránuszt és a Merkúrt azonban nehezebben lehet megfigyelni, a legjobb esélyt akkor adjuk meg magunknak, ha napnyugta előtt, a város fényeitől távolabb eső, sötét égboltú helyre megyünk.

A Jupiter és a Merkúr észleléséhez mélyen a horizont fölé kell nézni, és bár a legtöbb bolygó szabad szemmel is látható lesz, az Uránusz megtekintéséhez valószínűleg egy komolyabb távcsőre is szükség lesz.