Vajon ennek a bronzkori városnak a pusztulása ihlette Szodoma történetét?

Fotó: Flickr/mark6mauno
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 26. - 15:26

A régészek Tall el-Hammam pusztulását vizsgálták, majd egy Szodoma és Gomora pusztulásának leírásához hasonló eseményt fedeztek fel.

A Jordán-völgyben található Tall el-Hammam ihlette Szodoma és Gomora pusztulásának történetét – derül ki egy új, 15 éven át tartó kutatásból. A Nature című folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányban a régészek Tall el-Hammam maradványait kutatták, hogy megpróbálják kideríteni, mi pusztította el az ősi várost a bronzkorban.

Ebben az időszakban nagyjából 50 ezer ember élt a Jordán-völgy területén három városban: Tall el-Hammam, Jerikó és Tall Nimrin, a három közül Tall el-Hammam volt a legnagyobb. Ez azt jelenti, hogy pusztulásáig ez lehetett a terület politikai központja. A radiokarbonos kormeghatározás a pusztulást az i. e. 1650 előtti 50 éven belülre datálja. A maradványok vizsgálata magas hőmérséklettel járó pusztító eseményre utaló bizonyítékokat tárt fel, például olyan kerámiadarabokat, amelyek kívülről megolvadtak és megfőttek, de belülről sértetlenek voltak.

Tall el-Hammam épületei vályogtéglából készültek, néhányuk pedig öt emelet magas volt. A város felső részén a pusztító erő az épületeket a falakban lévő alapjaik magasságáig lerombolta, és kevés vályogtégla maradt belőlük. A városnak ebben a részében lévő palotából az első emeleti falak és a felső emeletek hiányoznak, és a vályogtégla nagy része jóformán elporladt. A város alsó részén az épületek súlyosabb károkat szenvedtek, és a kutatók a maradványokban hő okozta repedés nyomait is felfedezték.

A várost körülvevő falban lévő tornyok szintén elpusztultak, a vályogtégla maradványok csak a tornyok alapozásának magasságában maradtak meg. Hogy megpróbálják kideríteni, mi okozhatta ezt a pusztulást, a kutatók összeállítottak egy listát a lehetséges eseményekről, és megvizsgálták azok valószínűségét a helyszínen talált bizonyítékokkal összehasonlítva.

Kezdetben megvizsgálták a tűzvész, a háború, a vulkánkitörés, a földrengés vagy a villámcsapás lehetőségét, de arra a következtetésre jutottak, hogy ezek az események nem valószínű, hogy a helyszínen talált pusztulást okozták volna, mivel egyik sem tudott volna olyan intenzív hőt előidézni, amely az általuk talált olvadáshoz szükséges.

Miután ezeket az eseményeket elvetették, a kutatók két másik lehetőség felé fordultak: kozmikus becsapódás vagy kozmikus gázkitörés. A kráterképző kozmikus becsapódás következményei egybevágtak a régészek által talált összes bizonyítékkal, de ezt valószínűtlennek ítélték, mivel a területen nem találtak krátert.

A pusztulás legvalószínűbb oka egy üstökös vagy meteorit által okozott kozmikus gázkitörés volt. Egy ilyen esemény következményei is megfelelnek a kutatók által talált bizonyítékoknak, és egy becsapódási kalkulátor segítségével meg tudták becsülni az esemény részleteit, amelyhez az is hozzátartozott, hogy a lökéshullám a porig égett Jerikót érte.

Feltételezhető, hogy a Tall el-Hammamot elpusztító eseménynek a bibliai Szodoma idejéig szemtanúi lehettek és generációkon keresztül mesélhették, és ekkor az esemény ihlette a bibliai történetet, amely arról szól, hogy az égből lezuhanó kövek és a tűz elpusztította a várost.