Rengeteg a kérdés a szocho-csökkentés körül

Fotó: Unsplash/Visual Stories || Micheile
not image

Kornis Vivien

2021. október 18. - 11:26

Bagdi Lajos adószakérő szerint az ITM bejelentése bár üdvözlendő, rengeteg kérdést felvet.

A 200 ezer forintos minimálbér elérése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) bejelentette, hogy 2022. január 1-től munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mértékének 4 százalékpontos csökkentését javasolja. 

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere szerint a bejelentés egyrészt üdvözlendő, másrészt több kérdést is felvet – számolt be a Napi.hu

Az egyelőre nem derült ki, hogy a szocho csökkentése minden munkaadóra egységesen, vagy csak a korábban említett KKV-ra vonatkozna. Kérdéses az is, hogy a szocho csökkentése csak a teljes bruttó bérre, vagy kizárólag a minimálbérre vonatkozna – ez ugyanis egy 300 ezer forintos bruttó bérrel rendelkező alkalmazottnál évente akár 50 ezer forintos különbözetet is jelenthet személyenként.

A lap szerint kérdéses továbbá, hogy a bejelentés hogyan hat a kormány 2022-es évre megfogalmazott költségvetési terveire, mely tartalmazza, hogy a béreket terhelő munkáltatói adóterhek 2022. július 1-jétől további 2 százalékponttal csökkennének, melynek keretében a szakképzési hozzájárulást kivezetnék, a szociális hozzájárulási adó kulcsa pedig további 0,5 százalékponttal 15 százalékra csökkenne.

Elképzelhető forgatókönyv, hogy a szakképzési hozzájárulás mégsem kerül kivezetésre, Bagdi Lajos szerint ehhez azonban mindeképpen további jogszabály-módosításra van szükség.