Dollár
392,10 Ft
Euró
405,71 Ft
Font
469,76 Ft
Bitcoin
16,903 $

Rengeteg a kérdés a szocho-csökkentés körül

Fotó: Unsplash/Visual Stories || Micheile
not image

Kornis Vivien

2021. október 18. - 11:26

Bagdi Lajos adószakérő szerint az ITM bejelentése bár üdvözlendő, rengeteg kérdést felvet.

A 200 ezer forintos minimálbér elérése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) bejelentette, hogy 2022. január 1-től munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mértékének 4 százalékpontos csökkentését javasolja. 

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere szerint a bejelentés egyrészt üdvözlendő, másrészt több kérdést is felvet – számolt be a Napi.hu

Az egyelőre nem derült ki, hogy a szocho csökkentése minden munkaadóra egységesen, vagy csak a korábban említett KKV-ra vonatkozna. Kérdéses az is, hogy a szocho csökkentése csak a teljes bruttó bérre, vagy kizárólag a minimálbérre vonatkozna – ez ugyanis egy 300 ezer forintos bruttó bérrel rendelkező alkalmazottnál évente akár 50 ezer forintos különbözetet is jelenthet személyenként.

A lap szerint kérdéses továbbá, hogy a bejelentés hogyan hat a kormány 2022-es évre megfogalmazott költségvetési terveire, mely tartalmazza, hogy a béreket terhelő munkáltatói adóterhek 2022. július 1-jétől további 2 százalékponttal csökkennének, melynek keretében a szakképzési hozzájárulást kivezetnék, a szociális hozzájárulási adó kulcsa pedig további 0,5 százalékponttal 15 százalékra csökkenne.

Elképzelhető forgatókönyv, hogy a szakképzési hozzájárulás mégsem kerül kivezetésre, Bagdi Lajos szerint ehhez azonban mindeképpen további jogszabály-módosításra van szükség.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.