Meglepő szigor: Szlovéniában nem tankolhat, akinek nincs Covid-igazolványa

Fotó: Unsplash/Juan Fernandez
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 16. - 12:36

A szigorúbb járványellenes intézkedések alkalmazásának első napja Szlovéniában nem kevés panasszal zajlott az oltatlanok körében, a legnagyobb elégedetlenség azokban a sofőrök körében van, akik nem tudnak tankolni a dokumentum megléte nélkül.

A legtöbb forgalmazó, köztük a ljubljanai Benzin közel 60 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a kőolaj-kereskedelemben, szigorúan alkalmazza az új, a kormány által szombaton elfogadott járványügyi előírásokat, mely azt jelenti, hogy a sofőr csak akkor tud tankolni ha a szükséges dokumentumokkal bizonyítja, hogy korábban fertőzött volt, hogy oltást kapott, vagy, hogy 48 óránál nem régebbi negatív tesztet tud bemutatni.

A szlovén média szerint az új intézkedések bevezetése előtti napon nagyobb volt a forgalom a benzinkutakon, a Slovenske novice beszámolói szerint pedig az egyetlen, a tankolás új szabályaival kapcsolatos eset szerda reggel történt Brežicében, ahol a sofőr, elégedetlen volt azzal a magyarázattal, hogy nem tud üzemanyagot beszerezni a dokumentum megléte nélkül, ezért leállította az autóját ott helyben, ezzel blokkolva az utat a többi ember elől; még a rendőrséget is kihívták – írja az index.hu.

Az új szabályozás első napján a kormány annyi engedményt tett, hogy a korlátozás alól felmentette a nemzetközi teherautó sofőröket, de a kötelező maszkviselés még így is kötelező érvényű számukra a benzinkutakon. Janez Janša kormánya azért döntött a drasztikus lépés mellett, mert a fertőzöttek száma gyorsan növekszik, a beoltottak száma viszont stagnál, így nem kizárt, hogy újabb korlátozásokat fognak bevezetni a közeljövőben.