Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Szlovákia is segít: rendőröket küld a magyar-szerb határra a migráció ellen

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

Takács Petra

2022. október 20. - 12:57

A szlovák belügyminiszter a rendőrök vezénylésével kapcsolatban hangsúlyozta: az illegális migrációra a külső schengeni határok védelme a megoldás, nem pedig a belső határok ellenőrzése. 

Szlovákia 40 rendőrrel segíti Magyarországot az illegális migrációval sújtott magyar-szerb határ védelmében – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön Roman Mikulec belügyminiszter közlésére hivatkozva.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A szlovák belügyminiszter a rendőrök vezénylésével kapcsolatban hangsúlyozta: az illegális migrációra a külső schengeni határok védelme a megoldás, nem pedig a belső határok ellenőrzése. 

Elmondta: a szlovák rendőrök magyar kollégáikkal vegyes csoportokban teljesítenek majd szolgálatot, missziójuk egyelőre két hónapos időszakra szól. Szolgálatuk időtartamát a két hónap letelte után az aktuális helyzet függvényében felülvizsgálják. Hozzátette: a jövő ad majd választ arra, hogy a külső határok védelmének megerősítéséhez más országok is csatlakoznak-e, hogy annak “legyen értelme.”

A szlovák belügyminiszter közlése szerint Pozsony 20-30 rendőrt készül küldeni az EU Határ- és Partvédelmi Ügynökségének megerősítésére is, mert “a Frontexet segíteni kell a külső határok védelmében”.

Stefan Hamran szlovák országos rendőrfőkapitány a magyarországi misszióról azt mondta, hogy az leginkább “jelképes erkölcsi támogatás”. 

“Hosszú évekig egyedül voltak. Örülök, hogy végre az európai politikai elit is egyetért abban – amit mi is hosszú ideje állítunk -, hogy a megoldás nem a belső határok ellenőrzése, hanem a külsők megerősítése és a partnereink megsegítése” – mondta. Hangsúlyozta: a külső schengeni határok védelme nem egy állam, hanem minden érintett feladata. Rámutatott: amíg például a szlovák-cseh határon a rendőrség naponta néhány száz illegális migránst fog el, addig a magyar-szerb határon ez a szám ezrekre rúg. 

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.