Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Szlovákia készen áll rubellel fizetni az orosz földgázért

Pixabay
Európa
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Richard Sulík miniszterelnök-helyettes és gazdasági tárcavezető kijelentette, inkább vállalják Oroszország fizetési feltételeit, minthogy ártsanak a saját gazdaságuknak.

„Nem szabad, hogy elzárják a gázt. Ezért azt mondom: ha a feltétel az, hogy rubelben fizessünk, akkor rubelben fogunk fizetni, még akkor is, ha egyeseknek ez túl gyakorlatias álláspontnak tűnik” – mondta Sulík a szlovák közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

A miniszter kiemelte, hogy szerződésszegésként minősíthető Oroszország fizetési feltétele, de a szlovák gazdaság nem mondhat le teljes mértékben az orosz gázról. Emlékeztetett mindenkit, hogy Szlovákia gázimportjának 85 százalékát jelenleg Oroszországból kapja.

Mindemellett hangsúlyozta, hogy dolgoznak az energetikai függőség csökkentésén a többi között cseppfolyósított fölgáz behozatalával, ehhez a műszaki feltételek megteremtése azonban még éveket vehet igénybe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben „barátságtalannak” minősített országoktól – köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától – csak rubelben fogadják el a földgáz árát.

Válaszul erre a világ legfejlettebb ipari államait összefogó, az Európai Uniót is magában foglaló G7 csoport kormányai felszólították az országukban orosz energiahordozók importjával foglalkozó vállalatokat arra, hogy ne fizessenek rubelben az érvényes szerződések alapján Oroszországtól vásárolt földgázért.

Az orosz hatóságok március 31-ig ígérték a rubelfizetésre történő átállás összes részletének kidolgozását. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak kijelentette: akkor sem áll le az orosz gázszállítás, ha a vevő április 1-jéig nem igazolja vissza, hogy kész rubelben rendezni a számlát.

(MTI)

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja