Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Szlovákia: beindítják a mohi erőmű harmadik blokkját

Fotó: A mohi atomerőmű Szlovákiában 2017. szeptember 16-án. MTI/Komka Péter
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 10. - 11:45

A Szlovák Gázművek vezérigazgatója szerint az ország egy percig sem ült tétlenül, lépéseket tettek a téli időszakra vonatkozó ügyek megoldására.

Szlovákiában az Országos Atomenergia-felügyelet augusztus 25-én engedélyezte a mohi atomerőmű harmadik blokkjának elindítását, miután a független elemzések és a szakértői vélemények is arról biztosítottak, hogy elkezdődhet a munka.

Ezáltal pénteken, a kora reggeli órákban megindult a fűtőelemek szállítása a mohi atomerőmű harmadik blokkjába, amelynek kapcsán Branislav Strýček, a Szlovák Villamosművek vezérigazgatója is elmondott néhány dolgot.

Állítása szerint az elkövetkező 108 óra alatt összesen 349 fűtőelemet helyeznek be a reaktorba, majd nyomáspróba következik, és hozzávetőleg egy hónap múlva bekövetkezhet az első nukleáris reakció. Újévtől pedig teljes fokozatra kapcsolnak, s az összes megtermelt energia a háztartásokba vándorol.

Szlovákiában utoljára 1999-ben indítottak be atomerőművet, mégpedig a mohi erőmű második blokkját, a harmadik blokk építése pedig 1987-ben kezdődött el, ám a tervezettnél sokkal költségesebb lett, hiszen eleinte 3 milliárd euróval számoltak, végül azonban ennek kétszeresébe került.

Mindemellett Szlovákia szerződést írt alá az LNG behozataláról, amely Olaszországon keresztül fog érkezni, ennek keretében pedig a szlovák tárolók 10 százalékának feltöltését biztosítják, amelyre 2022 utolsó és 2023 első negyedében kerül sor.

Richard Prokypčák, a Szlovák Gázművek vezérigazgatója szerint az országban elegendő gáz áll rendelkezésre a következő téli időszak átvészeléséhez, az LNG-ről szóló szerződés pedig azt a célt szolgálja, hogy felkészültek legyenek, amennyiben a Gazprom leállítaná a gázszállítást – írta az Infostart.

Véleménye szerint nagyon jókor jött ez az egyezség, Szlovákia pedig egy percig sem ült tétlenül az elmúlt hónapokban, hozzátéve, hogy a cseppfolyósított földgázt alacsonyabb áron árulják, így az emberek olcsóbban juthatnak hozzá.