Szlovákia a legrosszabbra készül az orosz-ukrán háború miatt

Helyi lakosok várnak a buszmegállóban az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" ellenõrzése alatt álló dékelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 17-én. MTI/AP/Alexei Alexandrov
not image

Nagy Noel

2022. május 23. - 11:14

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy mik lesznek az orosz-ukrán háború következményei, amelyek csak rátevődnek a koronavírus-járvány okozta nehézségeknek.

A világgazdaság komoly pofonokat kapott az elmúlt három év során: előbb a koronavírus-járvány miatt kivetett drákói lezárások, most pedig az Ukrajna elleni invázió borította fel a teljes globális gazdasági rendet.

A háború miatt viszont nagyobb katasztrófát jósolnak a szakértők, már csak azért is, mert Oroszország és Ukrajna is nagymértékben járult a globális élelmiszerellátáshoz, a globális gabonaexport 30 százalékát adják.

Egyes országokban, különösen szegényebb afrikai és közel-keleti országokban is fennáll a veszélye, hogy éhínség jöhet. Európa is azonban aggódik, különösen amiatt, hogy Oroszország egyszer csak elzárhatja a gáz- és olajcsapokat.

Meg kell jegyezni, hogy ennek alacsony a valószínűsége, ugyanis ezek az egyetlen valós bevételi forrásai az orosz gazdaságnak, ezzel tudják csak a háborús gépezetet táplálni. A termelés visszaesése és az exportkontrollok viszont már mutatják hatásukat.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A Radio Slovakia International beszámolója szerint például Szlovákiában már a legrosszabbra készülnek, hogy az idei év során is gazdasági visszaesés történhet, jelentősen lassulhat a gazdasági növekedés.

A Dennik N nevű napilap szerint ugyanis Szlovákiában 2.7 százalékot lassulhat a gazdasági növekedés, amely a legnagyobb az összes Európai Uniós országot nézve. Kérdéses azonban, hogy nem lesz-e konkrét visszaesés, ha elhúzódik év végéig a háború.

Jelenleg az elemzők relatíve optimisták, ugyanis az eurózónában is 2.7 százalékos növekedést jósolnak, bár a korábbi 4 százalékos jóslathoz képest ez egy konzervatívabb becslés. Ezt azonban korai megmondani a körülményekre tekintettel, Szlovákiában viszont egyértelműen borúlátóbbak.