A szlovák rendőrség tanácsa a nőknek: “Ne provokálják a férfiakat!”

Fotó: Anete Lusina/Pexels
not image

Kornis Vivien

2021. november 25. - 22:52

Ne provokálják feleslegesen a férfiakat, ha el akarják kerülni, hogy megerőszakolják őket.

Felháborodást váltottak ki a szlovák rendőrség hivatalos honlapján közzétett, a nőknek címzett ajánlások, amelyekkel szerintük elkerülhető, hogy szexuális erőszak áldozataivá váljanak – számolt be a Kafkadesk az Euractivra hivatkozva.

Egy sor tanács között a szlovák nőknek azt javasolják, hogy kerüljék a sötét és elszigetelt területeket éjjel, ne vegyenek részt olyan bulikon, ahol jelen van az alkohol és a drog, mivel ezek az anyagok “erőszakos viselkedést válthatnak ki”, és ne “adjanak vegyes szexuális tartalmú jeleket és ne provokáljanak feleslegesen”.

A weboldalon közzétett javaslatok emetlett egyéb tanácsokkal is szolgálnak a szexuális erőszak szemtanúinak, illetve a szexuális erőszak áldozatainak, beleértve ebbe azt a meglehetősen homályos és leegyszerűsítő tanácsot, hogy “vegyék vissza az irányítást az életük felett”. 

A rendőrség szóvivője az Euractiv megkeresésére kifejtette, hogy a “vegyes szexuális jelzések” alatt “a potenciális áldozat viselkedését kell érteni, amelyet a potenciális elkövető különböző módokon magyarázhat, mint például flörtölés, mosoly, és így tovább”.

Az nem derül ki, hogy a rendőrség elvárása szerint tehát az lenne-e a nők megfelelő viselkedése, hogy a továbbiakban egyáltalán nem mosolyognak, illetve nem kommunikálnak senkivel, hiszen egy kedélyes csevejt is képzelhet flörtölésnek valaki, aki arra fogékony.

A rendőrség javaslatai felháborodást váltottak ki mind a szlovák, mind a nemzetközi nőjogi szervezetekből, akik azzal vádolják a szlovák hatóságokat, hogy fenntartják a szexuális erőszakkal kapcsolatos sztereotípiákat és a felelősség nagyobb részét hárítják az áldozatokra, mint azokra, akik szexuális erőszakot követknek kell. 

“A rendőrség által megfogalmazott tanácsok arra a sztereotip elképzelésre alapszanak, hogy a nemi erőszakot egy ismeretlen, bokorban rejtőző gengszter követi el” – foglalta össze Johanna Nejedlova, a Konsent nevű cseh szervezet alapítója. 

Denisa Bardyova, a szlovák rendőrség szóvivője szerint nem állt szándékukban a nemi erőszak áldozatait hibáztatni, egyszerűen csak “fel akarják hívni a nők figyelmét a kockázatos helyekre és a kockázatos viselkedésre”.

A kockázatos viselkedés alatt tehát a létezést kell érteni. 

A kutatások szerint a legtöbb nőt olyasvalaki erőszakolja meg, akit már a szexuális erőszak előtt is ismert – általában jelenlegi vagy volt partnere – , és az ismeretlen támadók által elkövetett bűncselekmények csupán a szexuális bántalmazásos esetek csekély részét teszik ki. 

Egy uniós felmérés szerint a Szlovákiában élő nők mintegy egyharmada vált már fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává, és ezen bűncselekmények leggyakoribb elkövetői a volt partnerek. 

A nőjogi aktivisták szerint az ilyen félrevezető ajánlások csak tovább erősítik azt az érzést a szlovák nőkben, hogy nem bízhatnak meg a rendőrségben, ha szexuális erőszak vagy valamilyen szexuális jellegű bűncselekmény áldozataivá váltak. 

A nemi alapú erőszakról szóló Eurobarométer-felmérés szerint az unió állampolgárok több mint egynegyede (27%) úgy véli, hogy a beleegyezés nélküli szexuális közösülés bizonyos esetekben igazolható, ami az áldozatokat megszégyenítő magatartás és hozzáállás fennmaradására utal, mely az egész blokkot érinti. 

Szlovákiában ez az arány azonban jóval magasabb – 39 százalék. A válaszadók szerint a leggyakoribb okok, amelyek “igazolják” a beleegyezés nélküli közösülést, a “kihívó, provokatív vagy szexi ruházat viselése”, az “önkéntes hazamenetel valaki mással, például egy buli vagy randi után” és a “részegség vagy droghasználat”.

A szakértők arra is rámutatnak, hogy a nemi erőszak jogi meghatározása Szlovákiában továbbra is problematikus, mivel csak a nőket veszi figyelembe áldozatként, és a fizikai erőszakos cselekményen alapul, ami az aktivisták szerint nem írja le azokat a helyzeteket, amikor az áldozatot szexre kényszerítik anélkül, hogy előtte feltétlenül fizikai bántalmazás érné.

Bár az Euractiv cikkében még helyet kapott a kérdéses dokumentum, cikkünk megírásának idején ez már elérhetetlen volt. A szlovák rendőrség Facebook-oldalán azonban ma, november 25-én, a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján közzétettek egy videót, melyben azt kérik a bántalmazott nőktől, hogy bizalommal forduljanak hozzájuk.