Szlávik szerint Magyarországon egyelőre nincs szükség az oltások keverésére

Fotó: Egy nőt beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház oltópontján Székesfehérváron 2021. április 19-én. MTI/Vasvári Tamás
not image

Hujber Dávid

2021.április.19 - 19:23

Tehát Magyarország abban a helyzetben van, hogy továbbra is ugyanazt az oltást adhatja be a regisztráltaknak második alkalommal, mint először, nem keverik a gyártókat.

Egyre több cikk jelenik meg arról, hogy elkezdték a vizsgálatokat az oltóanyagok keveréséről. Szlávik János, aki a Mokka vendége volt a TV2-nél hétfő reggel, úgy érzi, ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy nincs elég oltás.

„Az az érzésem, hogy a gyártók azért gondolkoznak a keveredésben, mert nincs elég oltás. Szakmailag arra kell gondolnom, hogy mindenki ugyanazt az oltást kapja meg másodszor, amit először kapott.”

„Igen ám, de ha nincs, akkor el lehet képzelni, hogy mi van, ha egy másikat kapok. Folynak ilyen kísérletek, számomra nem szimpatikus az, hogy egy másik oltással fejezzék be az oltási sorozatomat, de van egy ilyen kísérlet.”

„Nemcsak az oltások közötti különbségek, hanem a két oltás közötti időtartam tekintetében is zajlanak kísérletek. Egészen pontosan a Pfizert és az AstraZenecát próbálják így úgymond összeverni.”- folytatta Szlávik.

„Ki fog derülni olyan 6-8 hónap elteltével, hogy ez így működik-e, de addig amíg ez nincs kinyomozva, addig tessék ugyanazt az oltást kapni. Magyarország úgy gondolom, hogy egyelőre abban a helyzetben van hogy elegendő vakcina áll azok rendelkezésére, akik a második oltást kapják.”

Szlávik mondott néhány fontos gondolatot a magyarországi halálozásokról

„Úgyhogy úgy gondolom, egyelőre mi itt nem tartunk. Természetesen azokban az országokban, ahol nincs elég oltás, ott el lehet gondolni az oltások ily módon való keverésével.”