Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,17 Ft
Euró
393,56 Ft
Font
459,15 Ft
Bitcoin
63,562 $

Szlávik: nem szabad az összeesküvés-gyártókra hallgatni

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai osztályának főorvosa a Very Important Planetnek adott interjújában fogalmazott úgy, hogy a lakosság 50-60 százalékának beoltásával már meg lehetne akadályozni egy nagyobb járványt.

Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai osztályának főorvosa a Very Important Planetnek adott interjújában fogalmazott úgy, hogy a lakosság 50-60 százalékának beoltásával már meg lehetne akadályozni egy nagyobb járványt.

A globális közvélemény nagy reményt fektet a koronavírus elleni védőoltásba, hogy az majd csodafegyver lesz a továbbra is megállíthatatlanul terjedő vírus ellen. Legkésőbb jövőre már több vakcina állhat rendelkezésre, már az első regisztrált is megvan, melyet az orosz Gamaleya Intézet alkotott meg, ám a harmadik fázis kihagyásával, melyet most kezdenek meg. Soron kívül A kormány egyértelművé tette, hogy kik nem kaphatnak elnöki kegyelmet

Szlávik János szerint a tudományos világ jelenlegi állása szerint képesek lehetnek a tudósok egy biztonságos és hatékony vakcina megalkotására, melynek nincsenek különösebben súlyos mellékhatásai. A főorvos szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy hazánkban ez kötelező lesz, kiindulva abból, hogy az influenza-oltás sem kötelező.

Szlávik úgy véli, ha majd az emberek maguk látják, hogy a koronavírus elleni védőoltás hasznos, képesek lesznek eldönteni, be akarják-e adatni maguknak, azt viszont kiemelte, nagyon reméli, hogy „nem az oltásellenesekre és az összeesküvéselmélet-gyártókra hallgat majd a többség”. A főorvos hozzáteszi, a vakcinák segítségével már több mint 20 súlyos betegséget sikerült csírájában elfojtani.

„A koronavírus esetében a lakosság 50-60 százalékának beoltásával már meg lehetne akadályozni a nagyobb járványt” – idézte Szlávik szavait az Infostart. A főorvos szerint amint meglesz a hatékony vakcina, első körben a veszélyeztetett korcsoportnak kell beadatni, valamint az egészségügyi dolgozóknak, a rendvédelmi szervek tagjainak és a közfeladatot ellátó személyeknek.

Szlávik arra is kitér, hogy egyelőre nem tudni, ingyenes lesz-e a vakcina vagy nem, de a jelenleg rendelkezésre álló előzetes számítások szerint nem kellene mélyen a pénztárcánkba nyúlni, 1000 és 5000 forint közötti összegért hozzájutnánk a SARS-CoV-2 elleni immunitáshoz.

A heves esőzések megrongáltak egy nigériai börtönt, több mint 100 rab szökött meg

A falak és a környező épületek is megrongálódtak a szokatlanul heves esőzések nyomán, a rabok pedig kihasználva a lehetőséget, megszöktek.

Cáfolja az MNB a TikTokon megjelenő álhíreket

A Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a TikTokon terjedő, a lakossági bankbetétek befagyasztásáról szóló álhíreket és feljelentést tesz.