Dollár
390,02 Ft
Euró
398,94 Ft
Font
471,59 Ft
Bitcoin
23,064 $

Szlávik: nagyon súlyos a helyzet, veszélyes a brit variáns

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Kornis Vivien

2021. március 19. - 14:21

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője elmondta: akár 50 százalékkal is halálosabb lehet a brit variáns, mint a korábban fertőző törzs, és azt sem tartja kizártnak, hogy további szigorítások jönnek.

Az ATV Start című műsorának vendége volt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője. A főorvos elmondta, hogy nagyon súlyos a helyzet, és a betegség súlyosabb lefolyását, a több halálesetet az először az Egyesült Királyságban azonosított, a köznyelvben brit variánsként emlegetett vírusmutáció okozza.

Soron kívül A Sziget is bekeményített: ilyen árak várják a fesztiválozókat

Hozzátette: nem tudják pontosan megmondani, hogy mennyivel, de akár 50 százalékkal több esetben okozhat halált a brit variáns, mint a korábban fertőző törzsek. 

Az infektológus főorvos elmondta, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban még nem kellett szembenézniük olyan problémával, hogy a betegek között kelljen dönteniük, és úgy tudja, Magyarországon rendelkezésre áll annyi kórházi ágy, hogy ne kelljen ilyen súlyos kérdésekben választani.

Szlávik arról is beszélt, hogy a hazai halálozási adatokat nem lehet összehasonlítani a külföldi adatokkal, hiszen hazánkban bárki, aki koronavírus-fertőzöttként kórházba kerül és egyszer meghal, azt koronavírus-halottnak tekintjük, azonban sok országban ezzel szemben 28 napban határozzák meg a koronavírus-halálozás végső napját.

Elárulta: nem tartja kizártnak, hogy további szigorításokról dönt a kormány, ha a számok tovább romlanak a koronavírus-járvány harmadik hullámában hazánkban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.