Szlávik: nagyon súlyos a helyzet, veszélyes a brit variáns

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője elmondta: akár 50 százalékkal is halálosabb lehet a brit variáns, mint a korábban fertőző törzs, és azt sem tartja kizártnak, hogy további szigorítások jönnek.

Az ATV Start című műsorának vendége volt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője. A főorvos elmondta, hogy nagyon súlyos a helyzet, és a betegség súlyosabb lefolyását, a több halálesetet az először az Egyesült Királyságban azonosított, a köznyelvben brit variánsként emlegetett vírusmutáció okozza.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Hozzátette: nem tudják pontosan megmondani, hogy mennyivel, de akár 50 százalékkal több esetben okozhat halált a brit variáns, mint a korábban fertőző törzsek. 

Az infektológus főorvos elmondta, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban még nem kellett szembenézniük olyan problémával, hogy a betegek között kelljen dönteniük, és úgy tudja, Magyarországon rendelkezésre áll annyi kórházi ágy, hogy ne kelljen ilyen súlyos kérdésekben választani.

Szlávik arról is beszélt, hogy a hazai halálozási adatokat nem lehet összehasonlítani a külföldi adatokkal, hiszen hazánkban bárki, aki koronavírus-fertőzöttként kórházba kerül és egyszer meghal, azt koronavírus-halottnak tekintjük, azonban sok országban ezzel szemben 28 napban határozzák meg a koronavírus-halálozás végső napját.

Elárulta: nem tartja kizártnak, hogy további szigorításokról dönt a kormány, ha a számok tovább romlanak a koronavírus-járvány harmadik hullámában hazánkban.