Szlávik megmondta, szerinte mikor jöhet a jelentősebb lazítás

Budapest, 2020. március 4. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezetõ fõorvosa a Lakatos Tiborral, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetõjével rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertõzött, egyelõre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni. MTI/Kovács Attila
not image

Nagy Noel

2021.április.7 - 20:56

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként beszélt arról, hogy mikor nyithat ki nagyobb mértékben Magyarország.

Magyarország jelentős mérföldkőhöz érkezett el a tegnapi nap folyamán, ugyanis elértük a 2.5 milliomodik beoltottat – azt a számot, amelyhez Orbán Viktor az első körös lazításokat kötötte. Ennek megfelelően a mai naptól a korlátozások is változtak, de még messze állunk a teljes nyitástól.

Folytathatták működésüket a szolgáltatások és a külön bezárt üzletek, amelyek közel egy hónap után nyithattak ki újra. Ezen felül kitolták a kijárási tilalom kezdetét este 10 órára, valamint a boltokra vonatkozó szabályozások is változtak.

Szlávik János szerint meglehetősen jó ütemben halad az oltás Magyarországon, ezért várhatóan nyáron jó eséllyel jöhet egy jelentősebb nyitás. Az infektológus szerint azonban ennél hamarabb nem valószínű, hogy nyitni tudunk, a jelenlegi ütem alapján.

Szlávik kitért arra is, hogy amennyiben a lakosság 70-80 százalékát beoltják, akkor már vége lehet a járványnak, ez viszont még akár hónapok kérdése lehet. Jelenleg ezt a százalékot lőtték be a szakértők, amely a megfelelő nyájimmunitás kialakulásához kell.

Mint mondta, a nemzetközi példák azt mutatják, hogy 50 százalékos átoltottságnál „lanyhulni” kezdett az oltási kedv, de kihangsúlyozta, hogy ilyenkor nem szabad elkezdeni lazítani, mert kell a nyájimmunitás a teljes nyitáshoz.

A kormány egy fokkal optimistábban számol ezzel, Kásler Miklós például korábban úgy saccolta, hogy május végére már meglehet az az oltási szám, amelynél már teljes nyitásba bocsátkozhatunk. Szlávik szerint viszont ebben az ütemben csak nyárra érhetjük el azt, hogy jelentősebb engedményeket lehessen tenni.