Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Szlávik János nem szépíti a dolgokat, szerinte borzasztó két hét vár ránk

Fotó: Budapest, 2021. március 15. Egy idős nőt kísérnek, miután megkapta az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a Dél-pesti Centrumkórház oltópontján 2021. március 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az elismert szakember egy nagyon nehéz időszakról beszélt, ami a magyar egészségügy és a társadalom előtt áll, ami azt is jelezheti, hogy egy ideig nem lehet számítani a korlátozások feloldására, de erről még nem született döntés.

Szlávik János infektológus a Mokkának adott interjújában elmondta, az a kórház, ahol ő dolgozik, gyakorlatilag megtelt, mind az intenzív osztály, mind az infektológiai osztály, „ami azt jelenti, hogy nagyobb a betegbeáramlás.”

Soron kívül Nem kell aggódni, a következő napokban sem lesz hiány tojásból

„Nagyon sokan jelentkeznek az ambulancián, olyan fiatalok, akik lázasak, köhögnek, koronavírus-gyanúsak, úgyhogy mindenképpen látjuk, hogy ez a hullám más, mint a korábbiak.” – mondta Szlávik a reggeli beszélgetés során.

Az osztályok átalakítása folyamatosan zajlik, hogy még több beteget tudjanak fogadni az intézmények. Szlávik szerint ez igaz az intenzív és az infektológiai osztályokra is. „Ez nálunk is így van. Nyilvánvalóan fel kell arra készülni, hogy még több beteg lesz, egészen addig a csúcsig, aminek az idejét senki sem tudja megmondani.”

„Én úgy gondolom, borzasztó két hét vár ránk. Ez az a két hét, ami az eddigi járványoknak a csúcsa lesz, mind az egészségügy szempontjából, mind a járványszámok szempontjából. Egy nagyon nehéz időszak jön.”

Egyelőre nehéz megjósolni, hogy hogyan alakulnak az új fertőzésszámok, de azt kihangsúlyozta, ez még eltarthat egy ideig, mivel egyes betegek több héten át kórházi kezelésre szorulhatnak, így a nyomás sokáig adott maradhat.

Magyar találmánnyal gyorsíthatják fel a vakcinák gyártási folyamatát

Noha az oltások jól haladnak, Szlávik szerint a gond az, hogy ez a több mint egymillió átoltott még mindig nem elegendő ahhoz, hogy mindez éreztesse a hatását a járványhelyzetben. „Ahhoz legalább két-hárommillió ember oltása kell.”

„Ahhoz, hogy a járványt végleg legyőzzük, vagy legalábbis ezt a bizonyos járványt legyőzzük, ahhoz pedig a lakosság nagyon nagy százalékénak be kell majd oltatnia magát.”