Szlávik János is elmondta a véleményét az AstraZenecáról

Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó cég egyik központja a Maryland állambeli Gaithersburgben 2021. április 5-én. A Biden-adminisztráció április 3-án a Johnson & Johnsont bízta meg a problémás baltimore-i Emergent BioSolutions gyár irányításával, amelyben egy gyártási hiba miatt tönkrement a J&J koronavírus-vakcinájának 15 millió adagja. Ekkor még az AstraZeneca vezette a létesítményt, és a problémát az okozta, hogy összekeverték az AstraZeneca és az amerikai cég készítményeinek alapanyagát. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
not image

Nagy Noel

2021.április.7 - 23:16

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa is elmondta a véleményét az AstraZeneca védőoltása kapcsán felmerült vérrögképződési problémákról.

Szlávik az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként beszélt arról is többek között, hogy a gyermekek továbbra is sokkal enyhébben vészelik át a koronavírus-fertőzést, nagyon ritka esetükben a súlyos megbetegedés.

Elmondta viszont, hogy ma már sok egészséges gyermek is kórházban van, ellentétben a korábbi tendenciákkal. Szlávik szerint előfordul, hogy sokszervi gyulladás alakul ki a gyerekeknél úgy, hogy a gyermek akár ezt észre sem veszi.

Szlávik elmondta, hogy egyelőre az a tapasztalat, hogy a gyermekek jól viselik a koronavírus elleni oltásokat, ezért amennyiben olyan döntés születik, hogy a gyermekek is olthatók, nyugodt szívvel el lehet őket vinni oltani.

Röviden megemlítette a brit mutáns súlyos, egyben látványos hatását: saját kórházának adatai szerint a járvány elején a gépi lélegeztetésre szorulók között 30-40 százalékos volt a halálozási ráta, míg a brit mutáns megjelenésével ez 50-60 százalék körülire nőtt.

Szlávik röviden kitért az AstraZeneca vakcinája kapcsán felmerült vérrögképződési problémákra is, mely egyre több helyen okoz aggodalmat. Több országban fel is függesztették az oltás alkalmazását, míg az eset körülményeit teljes mértékben fel nem tárják.

Szlávik szerint „nagyon-nagyon ritka” a vérrögképződés az AstraZeneca esetében, emiatt úgy véli, nem kell felfüggeszteni az oltás használatát. Mint mondta, idővel rá fognak jönni, hogy miért a 60 év alatti nőket érinti ez a véralvadási probléma, de többször kihangsúlyozta, hogy ez nagyon ritka.