Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

Szlávik szerint benne van a pakliban, hogy nagyobb influenzajárvány vár ránk, mint két éve

Fotó: Influenza elleni vakcina az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű program idei körútjának utolsó állomásán 2019. október 25-én. 2019. október 25-én. MTI/Komka Péter
not image

Hujber Dávid

2022. január 17. - 20:24

Tavaly ez elmaradt, idén viszont akár még erősebb lehet a járvány, mint két évvel ezelőtt, amikor a koronavírus felbukkant.

Szlávik János a TV2 vendége volt a Mokkában, és arról is beszélt, hogy mi várható az influenzajárvány kapcsán, mivel nem zárható ki, hogy idén a járvány nagyobb lesz, mint két éve volt a Covid hajnalán.

„Ugye tavaly nem volt influenzajárvány, mégis az idős emberek, akikre az influenza a legnagyobb veszélyt jelent, fölvették az oltást. Ez idén is így van, hiszen idén nem biztos, hogy nem lesz influenzajárvány,

„Elképzelhető, hogy a közeli hetekben meglódul az influenzás esetek száma, és az influenza, ugyanúgy mint a koronavírus, rendkívül veszélyes az idős korosztályra, a csecsemőkre, a krónikus betegekre.”

„Az influenza is hasonlóképpen légúton terjed, mint a koronavírus. Ebben a helyzetben igenis azzal kell számolnunk, hogy igenis lehet komolyabb influenzajárvány. A két vírus nem keveredik! Itt arról van szó, hogy előfordulhat, egy emberben egyszerre van jelen a koronavírus és az influenzavírus, de a két vírusnak semmi köze egymáshoz.”

Szlávik János fontos információkat közölt a negyedik oltásról

Ez ilyenkor hatványozottan veszélyes lehet: „Brazíliában kimutatták, ha ilyen eset van, akkor igen, sokkal súlyosabb lefolyása van egy légúti fertőzésnek a két vírus együttes jelenléte esetén, mint külön-külön. Azzal kell számolnunk, hogy igenis érdemes beoltatnunk magunkat influenza ellen is.”

„Ráadásul a tavalyi év kiesett, így bőven elképzelhető, hogy nagyobb influenzajárvány lesz, mint két évvel ezelőtt volt. Természetesen senki nem tudja megmondani, hiszen az influenzánál nagyon fontos az, hogy lássuk azt, gyerekeket fertőzi, az időseket, súlyosabb megbetegedést okoz, nem okoz súlyosabb megbetegedést.”

„Ezt általában csak utólag fogjuk tudni kideríteni, amikor a járványnak már vége van, és ez lecsengett. Bízom benne, hogy nem lesz komolyabb influenzajárvány, elég nekünk egyelőre a koronavírus.”