Szlávik figyelmeztet, mennyivel csökken a védettségünk négy és hat hónap után

MTI/Mészáros János
not image

Hujber Dávid

2021. november 22. - 18:32

Emiatt is fontos a harmadik oltás, amit most minden eddiginél könnyebben felvehetnek az emberek az oltási hét keretében.

Az oltási hét is nagyon fontos a negyedik hullám elleni harcban, és érdekes lesz látni, hogy mennyivel növekednek majd az oltási számok ennek hatására. Szlávik János a Mokka vendégeként kitért arra is, hogy milyen oltások érhetőek el jelenleg Magyarországon, illetve mire számíthatnak azok, akik négy vagy hat hónappal ezelőtt oltakoztak.

„Ugye a Magyarországon korábban hat féléből öt elérhető, tehát a kínai, az mRNS-vakcinák, a vektorvakcinák… Egyedül a Szputnyik fogyott el, tehát gyakorlatilag szabadon választhatnak, illetve szabadon megbeszélhetik az oltóorvossal, hogy melyiket vegyék fel, melyik a jó nekik, melyek a jók harmadik oltásnak.”

„Ma már ez Magyarországon szabályozva van, és nagyon sokféle lehetőség közül lehet választani.” – tette hozzá a válaszában Szlávik, aki hangsúlyozta, több minden határozza meg az oltást.

„Több minden, a kor, az alapbetegségek, hogy mit kapott elsőre, volt-e esetleg valamilyen oltási reakció, de mindenki biztos lehet abban, ha már megkapta a két, vagy a Janssen esetében az egy oltást, az orvosok fognak találni nekik egy harmadikat, ami megfelelő ahhoz, hogy ne csak emelje a védettséget, hanem jelentősen emelje.”

Szlávik elmondta, milyen karácsonyunk lehet

„Ne felejtsük el, hogy a két oltás után négy hónappal elkezd csökkenni a védettség. Hat hónappal már jelentősen csökken, és amikor valaki harmadik oltást kap, ezzel nemcsak helyreállítjuk az eredeti helyzetet, hanem még magasabb védettséget érünk el. Ezért is fontos a harmadik oltás.”