Szlávik egy aggasztó különbségre hívta fel a figyelmet a koronavírussal kapcsolatban

Budapest, 2020. április 22. Szlávik János infektológus főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én. A kórház látja el elsődlegesen a koronavírusos betegeket. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Kornis Vivien

2021.március.5 - 21:43

Szlávik János infektológus főorvos szerint semmit nem lehet tudni a jövőt illetően, az azonban biztos, hogy a most fertőző koronavírus már nem az a koronavírus, ami egy éve kezdett el tejredni Magyarországon.

A vírus, ami jelenleg hazánkban fertőz, már nem az a vírus, amely egy éve megérkezett Magyarországra, mondta el Szlávik János infektológus főorvos. A jelenleg fertőző vírus könnyebben terjed, megtámadja a fiatalabbakat is, és az sem ritka, hogy 30-asok kerülnek lélegeztetőgépre a kórházban, illetve a gyerekek körében szintén megjelent a Covid-19 – és ha ez nem lenne elég, egy kicsit agresszívabb is, mint korábban volt – magyarázta Szlávik az ATV műsorában. 

2020. március 4-én, egy éve regisztrálták az első két koronavírus-fertőzöttet hazánkban. A főorvos elmondta, annyival előrébb járunk, mint tavaly, hogy most már tudjuk, mivel állunk szemben, de az orvosokra és a nővérekre továbbra is súlyos terhek nehezednek. 

A kormány nemrég jelentette be, hogy a harmadik hullám Magyarországra érkezése miatt március 8-tól, hétfőtől ismét szigorú lezárások jönnek, így az élelmiszerboltok, patikák, benzinkutak, drogériák, bankok, postafiókok és dohányboltok lehetnek csak nyitva a következő két hétben. A helyzet annyira súlyos, hogy még a kaszinók bezárását is elrendelték. 

Szlávik János szerint azonban azt nem lehet tudni, mire számítsunk a jövővel kapcsolatban, és mit hoz a következő két két, sőt, azt sem lehet megállapítani, mikor tetőzik majd a koronavírus harmadik hulláma hazánkban.

Magyarországon már három gyártó koronavírus elleni oltóanyagát hagyták jóvá a hatóságok, és ahogyan a szakértők újra és újra hangsúlyozzák: a társadalom magas átoltottsága a kulcs a járvány legyőzéséhez, ez pedig a maradéktalan újranyitáshoz, vagyis a régi életünkhöz való visszatéréshez. Szlávik kimondottan izgalmasnak találja a Johnson & Johnson vakcináját, melyből egyetlen dózis is elég a védettség kialakításához és nemrég engedélyezték az Egyesült Államokban a felhasználását.