Dollár
432,01 Ft
Euró
423,62 Ft
Font
482,54 Ft
Bitcoin
20,045 $

Speciális algoritmussal megjósolható a szívroham kockázata

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. március 25. - 13:34

Kifejlesztettek egy vadonatúj, mesterséges intelligencián alapuló orvosi eszközt, ami képes valós időben mérni a koszorúerekben lévő plakklerakódásokat, és meg tudja jósolni, hogy öt éven belül a vizsgált beteg kaphat-e szívrohamot.

A komputertomográfiás angiográfia (CTA) néven ismert vizsgálat az egyik legjobb eljárás, amely jelenleg az orvosok rendelkezésére áll a szívbetegségben szenvedő betegek egészségi állapotának ellenőrzéséhez.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

A koszorúerekben lévő plakklerakódások CTA-képalkotása a közelmúltban tökéletes módszernek bizonyult arra, hogy megjósolja a páciensek szívrohamának valószínűségét a közeljövőben.

A koszorúér-plakkokat gyakran nem követik nyomon, mert nincs teljesen automatizált módszer hozzá. A szakorvosoknak legalább 25-30 percet vesz igénybe az érfalakon található lerakódások precíz mérése, azonban egy új technikával öt-hat másodperc alatt végrehajtható a folyamat.

Az eszköz létrehozásához a Cedars-Sinai kutatói először egy algoritmust képeztek ki a plakklerakódások felismerésére 921 beteg CTA-felvételeiből álló adathalmaz segítségével, ezután a szerkezetet több száz beteg képeit tartalmazó tesztkészleten validálták.

Ezt követően a kutatók megvizsgálták, az eszköz képes-e előrejelezni a jövőbeli szívrohamokat. Miután a szerkezetnél többféle plakk-térfogat küszöbértéket állítottak be, a kutatók két kategóriába sorolták a betegeket, mégpedig a CTA-képalkotást követő öt éven belül a szívroham bekövetkezésének magas és alacsony kockázatú csoportjaiba.

A technológia egyelőre még gyerekcipőben jár; átfogóbb vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy az algoritmusokat jobban be lehessen tanítani, és még ha sikerül is a mesterséges intelligenciát optimalizálni, akkor is jelentős akadályokba ütközhet a betegek hozzáférése, mivel a CTA-képalkotás drága és nehezen hozzáférhető diagnosztikai módszer.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.