Szívritmuszavart okozott az új koronavírus-ellenszer, ezért leállították a tesztelését

not image

Kulcsár Péter

2020. április 15. - 14:56

A malária ellen már bevált antiszérum kísérletezése közben súlyos komplikációk léptek fel, amely miatt teljesen fel kellett függeszteni a kutatásokat.

Brazíliában a klorokin és hidroxin-klorokin-szulfát tartalmú hatóanyagokkal próbálkoztak volna 440 emberen, azonban a nagyobb dózisú betegek kezelésénél komoly problémákba ütköztek.

A kísérleteket végző orvosok észrevették, hogy több páciensnél kamrai tachycardiát és szabálytalan pulzust idéztek elő a gyógyszerek, amelynek következtében két ember sajnos életét is vesztette.

A vizsgálat elindulása után pár nappal már jelentkeztek az első jelek. Még csak 81 beteg kapta meg a potenciális ellenszert, azonban többek esetében is megfigyelték a rendellenes szívveréseket, emiatt pedig idő előtt abba kellett hagyniuk a további kísérletezéseket.

Közleményük szerint a malária gyógyításánál használatos anyagnak nem várt mellékhatásai léptek fel, így egyáltalán nem ajánlják alkalmazásra a koronavírussal küzdő betegek ellátásánál.

A Newsweek információi szerint nemcsak Brazíliában, hanem Franciaországban is kipróbálták a szert, viszont kezelés után hasonlóan szívritmuszavart tapasztaltak a páciensnél, ezért azonnal befejezték a kísérletezést.

Egyelőre úgy tűnik, hogy sokkal több negatív hatással rendelkezik a klorokin, ezért még várnunk kell a valós ellenszerre vagy vakcinára. Az orvosok és a kutatók elmondása alapján leghamarabb év végére készülhet el a koronavírus elleni védőoltás, azonban egyes jóslatok szerint az ellenszérumra még sokkal tovább kell várnunk.

Közben a kutatók figyelmeztettek, hogy az óvintézkedések akár évekig is tarthatnak:

https://liner.hu/amerikai-tudosok-szerint-akar-ket-evig-is-szukseg-lehet-a-tarsadalmi-tavolsagtartasra/