Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Szívesen elcsípnéd a zöld üstököst? Íme egy virtuális teleszkóp

TÉMÁK:
#üstökös
Fotó: Wikimedia Commons/Robogun
Világűr
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Ha te is szeretnéd elcsípni az 50 ezer éve nem látott különleges égi jelenséget, van egy remek hírünk!

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a NASA úgy számol, hogy a kaliforniai csillagászok által 2022. március 2-án felfedezett, mintegy 1 kilométer átmérőjű sziklás, jeges égitest január 12-én ér a legközelebb a Naphoz, így az északi féltekén élők számára ekkor nyílhat a legjobb esély a megfigyelésére, míg a déli féltekén élők február elején tekinthetik meg az üstököst.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

Noha alapvetően szabad szemmel is látható lesz a különleges, zöld színű csóvával rendelkező üstökös, mindez annak feltétele, hogy az égbolt is tiszta legyen és a Hold fénye se zavarjon be.

A legjobb élmény érdekében azt is javasolják, hogy olyan helyre menjünk, ahol minimális a fényszennyezés.

Mivel azonban nagyon sokan ezt nem tehetik meg, most elhoztunk egy szuper lehetőséget: a Virtuális Teleszkóp (VTP) – az olaszországi Ceccanóban található Bellatrix Csillagászati Obszervatórium által nyújtott szolgáltatás, mely robotizált, távolról működtetett távcsöveket üzemeltet és biztosít hozzáférést hozzájuk – élő közvetítést tart, mely az üstököst mutatja majd, ahogy átszáguld az űrben.

Az élő közvetítés a The Virtual Telescope Project YouTube-csatornán lesz megtekinthető, helyi idő szerint, tehát Magyarországon január 14-én, hajnali 5 órától kezdődően: