Clouds
21 Budapest
Dollár
344,86 Ft
Euró
371,08 Ft
Font
431,95 Ft
Bitcoin
26,811 $

A szíriai elnököt is meghívták a COP28 klímacsúcsra

Fotó: MTI/SANA/EPA
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Bassár el-Aszad szíriai elnököt az Egyesült Arab Emírségek hívta meg a november 30-án kezdődő COP28 klímacsúcsra.

A CNN jelentése szerint az Egyesült Arab Emírségek damaszkuszi nagykövetsége vasárnap egy tweetben közölte, hogy Aszad meghívást kapott a COP28-ra Mohammed bin Zayed Al Nahyan sejktől, az Egyesült Arab Emírségek elnökétől és Abu-Dzabi uralkodójától.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

A tweet után nem sokkal a SANA szíriai állami hírügynökség is megerősítette a meghívást. Egyelőre nem tudni, hogy Aszad megjelenik-e, ám ha részt vesz az eseményen, úgy ez lenne az első globális csúcstalálkozója az országban 2011-ben kitört véres polgárháború kezdete óta, ezzel együtt pedig masszív diplomáciai feszültséget kelthet azon országok körében, melyek jelenleg is szankciókkal sújtják rezsimjét.

Aszad meghívása mellett azonban egy másik botrány is borzolja a kedélyeket az ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozója körül, hiszen komoly vitát váltott ki a nemzetközi közösség körében, hogy Szultan Al-Dzsabert, a világ egyik legnagyobb olaj- és gáztermelőjének, az állami tulajdonú Abu Dhabi Nemzeti Olajtársaság vezérigazgatóját nevezte ki elnökévé.

A héten a COP28 szóvivője a Reutersnek adott nyilatkozatában csak annyit közölt a vitatott kinevezés kapcsán:

„A COP28 elkötelezett egy olyan befogadó COP-folyamat mellett, amely átalakító megoldásokat hoz. Ez csak akkor valósulhat meg, ha mindenki jelen van a teremben.”

Mint ismert, május elején az arab nemzetek megállapodtak abban, hogy Szíriát újra felveszik az Arab Ligába, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok többször is ellenezte, hogy véget vessenek a több mint egy évtizede tartó elszigeteltségnek egy olyan rezsim esetében, melyet több mint 300 ezer civil haláláért, s milliók kitelepítéséért tart felelősnek a véres polgárháborúban.