Megvan a szíriai polgárháború könyörtelen hatása, nyugtalanító információkat közölt a segélyszervezet

Tüzérségi támadásban megrongálódott kórházépület romjai az észak-szíriai Afrín város polgári negyedében 2021. június 13-án. Az előző nap elkövetett támadásban tizennyolc ember meghalt, köztük 14 polgári személy. A támadást Aleppó tartomány északi részéről indították, ahol az Iránhoz és a szíriai rezsimhez hű milíciák állomásoznak, közel a kurd erők területeihez. MTI/AP/Ghaith Alsayed
not image

Takács Petra

2021.június.19 - 02:19

Az International Rescue Committee (IRC) nevű globális segélyszervezet úgy fogalmazott, hogy az elszabaduló élelmiszerárak és tíz év polgárháború következményeként meredeken növekszik az éhező gyermekek száma.

A Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet szintén arra figyelmeztetett, hogy  rendkívüli módon növekedett az éhező gyermekek száma a közel-keleti országban. A részben szíriai lázadók által uralt Idlíb tartományban található Ibn Szina városának kórháza például májusban több mint 370 pácienst vett fel alultápláltsági esteket kezelő osztályára, míg tavaly az ötezret is meghaladta a számuk.

Az ENSZ Élelmezési Világalapja (WFP) szerint a nagyjából húszmillió lakosú országban 12,4 millió embernek nem biztosított az élelmiszerellátása. 2020 elején még 7,9 millió volt a számuk.

A világszervezet adatai szerint Szíriában több mint félmillió – öt évesnél fiatalabb – gyerek krónikusan, és 90 ezer súlyosan alultáplált.

A helyi fizetőeszköz, a szíriai font jelentősen vesztett értékéből, márciusban a dollárhoz képest mélypontra zuhant. A szíriai gazdaság a polgárháború és a nyugati szankciók következtében összeomlott.

Az erősen növekvő élelmiszerárak miatt a szíriai családok gyakran kevesebb élelmiszerrel kénytelenek beérni, sok gyereknek munkát kell vállalnia. A gyermekházasságok sem mennek ritkaságszámba, a szülők sok esetben így próbálják átadni a pénzügyi felelősséget lányukért a vőlegény családjának, illetve a hozomány reményében.

Forrás: MTI