Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Szíria irányába tart az első ukrajnai gabonaszállító hajó egyes források szerint

Fotó: Légi felvétel a 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajóról, amint áthalad a Boszporuszon, Isztambul közelében, miután nemzetközi ellenőrök átvizsgálták 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az első, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenőrizte, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén. MTI/EPA/Tolga Bozoglu
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 15. - 07:57

Törökországi útja után a Razoni másnap ismét útra kelt, azonban a transzpondere nem volt bekapcsolva.

Egyes források szerint a Sierra Leone zászló alatt közlekedő Razoni gabonaszállító hajó, amely augusztus 1-jén indult útnak az ukrajnai Odessza kikötőjéből, vasárnap megközelítette a szíriai Tartúsz városát.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

A 26 ezer tonna kukoricát tartalmazó szállítmányt eredetileg Libanonnak szánták, amelyet súlyos gazdasági és élelmezési válság sújt, az ország azonban minőségi aggályokra hivatkozva visszautasította a rakományt, így a hajó Törökországba indult, majd augusztus 11-én kötött ki Mersinben – írta a CNA.

A Reuters szerint a hajó a következő napon ismét útra kelt, azonban nem volt bekapcsolva a transzpondere (radar-válaszjeladó), ezért csak egy tartúszi forrás megerősítése után vált nyilvánvalóvá, hogy az északnyugat-szíriai kikötő a célállomás.

A július 22-én Isztambulban aláírt megállapodás értelmében lehetővé tették a kereskedelmi hajók közlekedését a Fekete-tengeren, amelyeket az ukránok navigálnak keresztül az elaknásított vizeken, az oroszok pedig ígéretet tettek, hogy nem indítanak támadást a teherszállítók ellen.