Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Most először hoztak létre szintetikus élesztőt, ami megoldhatja az élelmiszerválságot

Egy évtizednyi kutatás után végre sikerült a nagy áttörés.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az ausztrál Macquarie Egyetem új tanulmányban a kutatócsapatok egy szintetikus élesztő előállításáról számoltak be. A technológia pedig lehetőséget adhat arra, hogy olyan élelmiszereket hozzanak létre, amelyek ellenállnak a széles körben elterjedő betegségeknek és a folyamatosan változó éghajlatnak.

A kutatás azért is egyedülálló, mert ez volt az első alkalom, hogy teljes mértékben szintetikus genomot alkottak meg, a jövőben pedig ennél jóval komplexebb organizmusok létrehozása is lehetővé válhat.

Bár a kutatók hangsúlyozzák, hogy ez még nem jelenti azt, hogy már most ipari mennyiségben hozzákezdhet az emberiség mesterséges élesztőt előállítani, a felfedezés ugyanakkor fontos mérföldkő lehet – írja a BGR.

A szintetikus létformák kutatása nem csupán az élelmiszeriparra van hatással, hanem a fenntartható anyagok és gyógyszerek fejlesztésére is. Ám a tudósok szerint még rengeteg kutatás szükséges ahhoz, hogy finomítsák és skálázhatóvá tegyék a folyamatokat.

A munka a Sc2.0 projekt keretében zajlik, amely a mesterséges élet és a genetikai kutatás határait feszegeti, és az emberiség genetikai kutatásaival kapcsolatos törekvések kapcsán is egyre nagyobb lépéseket érnek el.