Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Szilveszter előtt újabb ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Fotó: Észak-koreai rakétakísérletről szóló tudósítás a szöuli központi pályaudvar tévéképernyőjén 2022. december 23-án. A dél-koreai hadsereg közlése szerint Észak-Korea kilőtt két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát (SRBM) a nap folyamán a Japán-tengerre. Egy héten belül ez már a második ilyen jellegű erődemonstráció a kommunista ország részéről. MTI/EPA/YNA
Ázsia
not image

Takács Petra

Szerkesztő

Észak-Korea még a nagy pillanat előtt újabb ballisztikus rakétákat engedett fel a levegőbe, amivel rekordévet zárt 2022-ben.

Észak-Korea három rövid hatóválságú ballisztikus rakétát lőtt ki december 31-én, szombaton – számolt be a rakétatesztről a szöuli hadsereg. Ezzel Phenjan gyakorlatilag rekordévet tudhat maga mögött, soha ezelőtt nem lőtt ki ennyi rakétát 12 hónap alatt.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Az ázsiai rezsim szinte minden hónapban megszegte a szabályokat a rakétakísérleteivel, amivel egyre nagyobb feszültséget generált a térségben. Többek között a legfejlettebb interkontinentális rakétákat is kilőtte, hol tesztelés, hol pedig figyelmeztetés céljából, reagálva a különböző hadgyakorlatokra, amiket az USA, Japán és Dél-Korea abszolvált a térségben.

A szombati kilövés egy nappal azután történt, hogy Dél-Korea sikeresen tesztel egy szilárd üzemanyaggal működő hordozót, miközben a hét elején öt észak-koreai drón behatolt a dél-koreai légtérbe.

A dél-koreai hadsereg beszámolója szerint reggel 8 óra körül észlelte a három rövid hatóválságú ballisztikus rakétát, amiket Csunghwa megye területéről indított Észak-Korea a Keleti-tenger felé. A rakéták mintegy 350 kilométert repültek, mielőtt becsapódtak volna a vízbe – írja a CNA.

A vezérkari főnök közölte, a dél-koreai hadsereg fenntartja a teljes készültséget, és szorosan együttműködik a szövetségesével, az USA-val, illetve megerősítik a figyelőszolgálatukat és az éberségüket.

A dél-koreai elnök, Yoon Suk-yeol a hétfői drónincidenst tűrhetetlennek nevezte, és azt mondja, a provokációk mindig kemény következményekkel fognak járni. Emellett Szöul védelmi minisztere bocsánatot kért, miután a hadsereg az öt órán át tartó művelet alatt egyetlen egy drónt sem tudott kilőni.

Emiatt csütörtökön gyakorlatot tartottak, hogy a jövőben hatékonyabbak legyenek az esetleges drónprovokációkkal szemben. Mindeközben Észak-Korea a kémműholdja tesztelésével is jól áll, és a vezetés kiadta az utasítást, miszerint 2023-ra növelniük kell a katonai erejüket.