Clouds
21 Budapest
Dollár
345,45 Ft
Euró
370,80 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,923 $

Szilágyi Áron ismét aranyérmes lett

TÉMÁK:
#vívás
Fotó: Szilágyi Áron, a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupaverseny aranyérmese a BOK Csarnokban 2023. március 25-én. MTI/Kovács Tamás
Sport

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Szilágyi Áron megállíthatatlan, ismét aranyérmes lett, most a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupát hódította el.

A tavalyi győzelme után Szilágyi Áron ismét megnyerte a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupát. A háromszoros olimpiai bajnok vívó georgiai, kazah, amerikai ellenfélen keresztül jutott el – különösebb megerőltetés nélkül – a negyeddöntőig, ahol a 16 között Iliász Nikolászt búcsúztató egyiptomi Ziad Elszisszivel csapott össze.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

Az elején könnyedén adta a tusokat, de 4-1 után az egyiptomi egyenlített. Aztán Szilágyi 8-4-re megint elhúzott, az egyperces pihenőt követően pedig Elszisszi 12-11-nél tudott a legközelebb férkőzni a magyar kardozóhoz. Onnantól viszont Szilágyi adott tusokat.

Az elődöntőben Gu Bon Gillel csapott össze, és magas színvonalú asszóban győzte le hat tus különbséggel a dél-koreai válogatottal kétszeres olimpiai, négyszeres világbajnok ellenfelét.

A tavaly nyáron az egyéni világbajnoki aranyérmet is begyűjtő magyar vívó a döntőben az elmúlt évben Európa-bajnok Sandro Bazadzéval mérkőzött. Jobban kezdett a világranglista georgiai éllovasa, aki 8-4-re vezetett, amikor az egyperces szünet következett.

A folytatásnál piros lapot, ezzel büntetőpontot kapott Bazadze, mivel korábban sárga lapot érően „rajta” előtt indult, ezúttal pedig akció közben elfordult, mert azt hitte, volt találat. A számára kedvezőtlen akció ugyanakkor nem zavarta meg, 11-5-re elhúzott, majd 14-10-nél egészen közel került a győzelemhez. Szilágyi azonban képes volt összeszedni magát, tusról tusra jött fel, a teljesen megtelt lelátóról többször is felhangzott az „Áron, Áron!” buzdítás, végül összejött az egyenlítés, majd a győzelmet érő tust is a magyar vívó adta.

A budapesti versenyt a világranglista másodikjaként kezdő Szilágyi decemberben Orléans-ban Grand Prix-t nyert. A mostani versenyen könnyedén összejöhetett volna magyar negyeddöntő, de Iliász egy fordulóval korábban egy tussal kikapott Elszisszitől úgy, hogy 13-11-re vezetett, majd az egyiptomi fordítása után 13-14-ről még egyenlített.

Az utolsó találatot vitatta, az asszóvezető azonban videózás után megerősítette első ítéletét. Iliász ukrán vívó elleni sima győzelemmel kezdett, a második ellenfele pedig az Oh Szang Ukot meglepetésre legyőző japán Streets Kaito volt. A csapatban négyszeres világ- és egyszeres olimpiai bajnok dél-koreai vívó, aki két éve megnyerte a budapesti versenyt, hosszú kihagyás után tért vissza. Iliász a japán ellen is simán nyert.

A 16-ban volt Gémesi Csanád is, aki az első fordulóban a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári Andrást, a nemzetközi rangsor 13. helyezettjét győzte le, akárcsak a decemberi országos bajnokság döntőjében. Ezúttal 8-3-ra elhúzott, majd Szatmári 10-9-nél fordított, de utána már csak Gémesi adott tust.

„Egyszerűen nem vívtam jól” – összegzett később a vesztes. Gémesi másodjára szoros asszóban múlta felül német ellenfelét, majd a tavaly vb-ezüstérmes Maxime Pianfettival találkozott, akivel szemben egyáltalán nem találta a ritmust. Egymás után kapta a tusokat, tanácstalannak tűnt, nem volt esélye a felzárkózásra. Később azt mondta, „lerohanta” őt a francia vívó.

A budapesti viadal pénteken a selejtezővel kezdődött a BOK Csarnokban, a 211 fős mezőnyben 21 hazai vívó indult. Közülük öt – Szilágyi és Szatmári kiemeltként, Iliász, Gémesi és Galgóczy Tamás a selejtezőből továbbjutva – vívhatott a főtáblán. Utóbbi szombaton az első mérkőzésén vereséget szenvedett. Vasárnap a Zarándi Csaba csapat világkupára kerül sor a BOK Csarnokban, a verseny 11 órakor rajtol, 17 órakor rendezik a bronzmérkőzést, utána pedig a döntőt.

Eredmények:
 a 64 között:
Szilágyi Áron-Beka Bazadze (georgiai) 15-10
Iliász Nikolász-Andrij Jagodka (ukrán) 15-7
Gémesi Csanád-Szatmári András 15-10
Tom Seitz (francia)-Galgóczy Tamás 15-8
    a 32 között:
Szilágyi-Artyom Szarkisszjan (kazah) 15-8
Iliász-Streets Kaito (japán) 15-8
Gémesi-Frederic Kindler (német) 15-13
    a 16 között:
Szilágyi-Mitchell Saron (amerikai) 15-11
Ziad Elszisszi (egyiptomi)-Iliász 15-14
Maxime Pianfetti (francia)-Gémesi 15-2
    negyeddöntő:
Szilágyi-Elszisszi 15-11
Gu Bon Gil (dél-koreai)-Daryl Homer (amerikai) 15-11
Pianfetti-Ha Han Szol (dél-koreai) 15-5
Sandro Bazadze (georgiai)-Eliott Bibi (francia) 15-10
    elődöntő:
Szilágyi-Gu 15-9
Bazadze-Pianfetti 15-9
    döntő:
Szilágyi-Bazadze 15-14
    A végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Sandro Bazadze, 3. Gu Bon Gil és Maxime Pianfetti, …11. Iliász Nikolász, …15. Gémesi Csanád, …36. Szatmári András, …53. Galgóczy Tamás

(MTI)