Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Szijjártót is érdekelné a többi ország gázszerződése, ha már mindenki tudja, mások mennyiért vásárolnak

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 21. - 13:10

A külügyminiszter kiemelte azt, amit nem sokan szeretnek megemlíteni: Magyarországnak nem csak a Gazprommal, de a Shellel is van hosszútávú gázvásárlási szerződése. 

Szijjártó Péter volt az ATV Egyenes beszéd című műsor vendége, ahol a magyar miniszter Oroszország kapcsán elmondta, hogy ígéretet kapott a Gazpromtól arra, hogy teljesítik a szerződésben foglalt pontokat, és Magyarország eszerint fog gázt kapni a jövőben is. 

Soron kívül Reuters: 1,1 milliárdos segélycsomagot készül kiutalni az Egyesült Államok Ukrajnának 

A külügyminiszter emlékeztetett, hogy néhány héttel ezelőtt jelentek meg a hírek arról, hogy a Gazprom felmondta a földgázszállítási szerződést azon országokkal, amelyek nem voltak hajlandók más módon fizetni, ebbe beletartozott Bulgária is, amely fontos része az egyik magyar tranzitútvonalnak. 

Szijjártó elmondta, hogy ezért kereste meg a Gazprom vezérigazgatóját, valamint az energiaellátásért felelős orosz miniszterhelyettest, és arra kérte őket, hogy ha Bulgárián keresztül ellehetetlenül a tranzit, akkor Magyarország kaphasson más útvonalon gázt – „ők akkor erre ígértet tettek”. 

Bulgária rendkívül korrektül teljesíti a tranzitszerződésben vállaltakat, tehát a déli szállítási útvonalon minden óramű pontossággal érkezik” – jelentette ki. 

A napokban jelent meg, hogy egy hétre leáll a szállítás Magyarország felé karbantartási munka miatt, ennek kapcsán a külügyminiszter elmondta, hogy természetesen tudtak erről. 

„Minden egyes földgázszállítási vezetéknek van egy világos karbantartási menetrendje, ezt előre a szállítók jelzik, annak érdekében, hogy a kereskedők, a vevők és a vásárlók ezzel legyenek tisztában” – mondta el. 

Aláhúzta: ez egy menetrendszerinti esemény, amellyel számoltak, és az MVM is tudott róla korábban.    

Hozzátette, hogy az MVM vezetője arról tájékoztatta, hogy az Oroszországból érkező gáz 88 százalékát kapták meg eddig, tehát a déli szállítási útvonalon az a mennyiség érkezik, amelyre számítottak, nyugatról érkezett kevesebb. 

Azonban Szijjártó beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, annak kapcsán, hogy amíg fennáll a nyugati rendszerben a technológiai probléma, addig az oda irányított mennyiséget vagy annak egy részét irányítsák át a déli vezetékre, hogy Magyarországra hiánytalanul megérkezzen minden mennyiség. 

Szijjártó arról is beszélt, hogy Magyarország a hosszútávú szerződésnek köszönhetően drágábban veszi-e a gázt, mint a régió többi országa: sci-fi kategóriájú híreknek nevezte ezeket a felvetéseket. 

Mondván, hogy egyrészt ezek a szerződések titkosak, azokat csak az aláíró felek ismerik, másrészt ezek nem árakat tartalmaznak, hanem képleteket. 

Hozzátette, hogy bár többen vannak olyanok ebben az országban, akik nem láttak hosszútávú gázszerződést, mint azok, akik láttak, mégis magabiztos kijelentést tesznek. 

Hogyha valaki ilyen magabiztos kijelentést tud tenni, az legyen kedves, hozza már ide nekem az előbb említett országok által megkötött szerződéseket, ha valahonnan megvan, bár azok is üzleti titkot képeznek, de ha valahonnan megvan, és akkor hasonlítsuk össze” – kérte, 

„Én ezzel óvatos lennék, és főleg a mostani energiaellátási helyzetben” – tette hozzá. 

A műsorvezető nem engedett, és továbbra is azt kérdezte, hogy olcsóbban vesszük-e a gázt, mint a környező országok, azonban Szijjártó ismét világossá tette: nem tudni, hogy a környező országok mennyiért veszik, mert ezek üzleti titkok. 

Elmondása szerint a világpiaci ár is egy megfoghatatlan fogalom, ugyanis a gáz árát a különböző tőzsdei árakhoz szokták viszonyítani, vagy a kőolaj árához. Az pedig, hogy jelenleg drágább-e a gáz, nem hír, hanem találgatás. Ma pedig már nem az a kérdés, hogy mennyiért tudunk vásárolni, hanem az, hogy tudunk-e egyáltalán. 

Ráadásul arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak a Gazprommal, de a Shellel is van egy hosszútávú gázvásárlási szerződésünk, de erről nem szeretnek sokan beszélni, pedig ez Magyarország történetében az első olyan gázvásárlási szerződés, amelyet nyugati szereplővel írtunk alá, emellett pedig a horvátországi LNG-terminálban Magyarországnak van a legnagyobb vásárlási jogosultsága.