Clouds
21 Budapest
Dollár
344,90 Ft
Euró
371,19 Ft
Font
432,10 Ft
Bitcoin
27,070 $

Szijjártó Péter megerősítette, sikeresen lezárult a szudáni mentőakció

Fotó: Az előző napok harcaiban rommá vált ház előtt egy férfi a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 25-én, amikor 72 órás tűzszünet van érvényben a háborúzó felek között. Szudánban április 15-én robbant ki fegyveres küzdelem az országot irányító Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg és az ellenlábasa, egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok ellenőrzése alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. MTI/AP/Marwan Ali
Afrika

Takács Petra

Szerkesztő

A magyar külügyminiszter bejelentette, hogy sikeres akciókon vannak túl Szudánban, melyek során minden magyar elhagyhatta a veszélyes területet.

Szijjártó a Facebook videójában beszélt arról, hogy hosszú napokat követően sikeresen lezárult a szudáni evakuálási akció. Két utolsó magyar állampolgár, két gyermek is sikeresen elhagyta Szudán területét.

Soron kívül Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról

Az akciót a svédekkel való együttműködés keretében bonyolították le, így a gyerekek is biztonságban vannak. Ezt követően pedig megszervezik a hazaútjukat, nem kell sokat várniuk arra, hogy Magyarországon legyenek.

Az elmúlt napokban összesen 29 magyar állampolgárt kellett evakuálni. Ehhez több nemzetközi partnerrel is együttműködtek, de volt olyan evakuációs művelet, amit a magyar résztvevők bonyolítottak le, de például az ENSZ közreműködésével is történt hasonló.

Szijjártó köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az akciókban, a műveletben. További jó hír, hogy minden magyar állampolgárt épségben és egészségben ki tudtak menekíteni a polgárháború sújtotta Szudánból.