Dollár
395,07 Ft
Euró
417,98 Ft
Font
484,85 Ft
Bitcoin
17,192 $

Szijjártó: Romániával, Ukrajnával és Szlovákiával is együtt működik Magyarország 

Fotó: MTI/Balázs Attila
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Ezen együttműködés keretében 2215 kilométer hosszú határszakaszon, 7 országban, 19 különböző megyében valósulnak meg fejlesztések a régiónkban.

Szijjártó Péter külügyminiszter az Interreg programot mutatta be a közösségi oldalán, amelyben Magyarország három szomszédos országgal, Szlovákiával, Romániával és Ukrajnával működik szorosan együtt. 

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

„Az úgynevezett Interreg programok kiemelt jelentőséggel bírnak Magyarország számára. Még ha uniós összevetésben viszonylag szerényebb európai költségkeret is társul hozzá, mégis ezen együttműködés keretében 2215 kilométer hosszú határszakaszon, 7 országban, 19 különböző megyében valósulnak meg fejlesztések a régiónkban.

Magyar vezetéssel három szomszédos országgal, Szlovákiával, Romániával és Ukrajnával működünk szorosan együtt, ami azt is jelenti, hogy a kárpát-medencei magyarságnak mintegy felét érintik az Interreg program keretében meghozott döntések. Kisebb költségvetése ellenére mindennek meghatározó szerepe van a határ menti térségek fejlesztésében és jószomszédi viszony fenntartásában a szlovák, a román és az ukrán relációban egyaránt” – írta. 

A következő programtervet már benyújtották az előttünk álló hét évre 

„Magyarország most ismét élére állt az együttműködésnek, és mint a program irányító hatósága 2022. április 1-én benyújtotta a következő 7 éves időszakra vonatkozó programtervet az Európai Bizottságnak, amelyet most októberben végül jóvá is hagyott a Bizottság belső döntéshozó fóruma” – jelezte. 

Hozzáette, hogy 2029 végéig mintegy 60 millió euró uniós keretösszeg áll rendelkezésre annak érdekében, hogy a románokkal és az ukránokkal közösen valósuljanak meg fontos határmenti projektek. 

„A magyar vezetésű program az első ezen kezdeményezések sorában, amelyben Ukrajna is részesül, és ez talán mindennél többet elmond a magyar szomszédságpolitikáról” – tette hozzá. 

„A Bizottság a program előlegét az év végéig kiutalja, ezáltal a jövő év elején megnyílhatnak a pályázati lehetőségek. Magyarország esetében ez Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érinti, ami különösen fontos, hiszen a határmenti települések lakóinak különösen sok kihívással kellett szembenéznie az elmúlt időszakban. A program tehát rövidesen megnyílik és mi azon fogunk dolgozni, hogy a jószomszédság jegyében a lehető legtöbb magyar projekt valósulhasson meg határainkon innen és túl” – jelezte.