Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,359 $

Szijjártó szerint továbbra is fontos piac a Kelet, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
not image

Takács Petra

2022. június 14. - 02:40

A magyar külügyminiszter is nagyon fontos piacnak tartja a keleti régiót, és a Nyugat nem hagyhatja mindezt figyelmen kívül.

Az ukrajnai háború miatt a kelet-nyugati együttműködés reménye Európán belül szertefoszlott, legalábbis a következő időszakban, ez azonban megnöveli ennek jelentőségét globálisan – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Prágában.

Soron kívül F1 2022: összefoglaló videó a Szingapúri Nagydíj időmérő edzéséről

 A minisztérium közleménye szerint tárcavezető az Indo-Pacific Forum nevű rendezvényen hangsúlyozta, hogy a fegyveres konfliktus egyik fontos következménye, hogy át kell alakítani a Kelet és Nyugat közötti az ellátási láncokat, mivel ezek fenntartása létfontosságú az európai gazdaság szempontjából.

Aláhúzta: az Európa és az indiai-, csendes-óceáni régió közötti gazdasági együttműködés javításának elmaradása komoly növekedési potenciáltól fosztaná meg mindkét oldalt, a kormányoknak és a brüsszeli intézményeknek ezért feladata a pragmatikus, kölcsönösen előnyös, aktív kapcsolatok erősítése.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy Magyarország a tizedik legnyitottabb gazdaság a világon, ahol rendkívül fontos szerepet tölt be a külföldi működőtőke, és az export a bruttó hazai termék (GDP) több mint 85 százalékát adja. Mint rámutatott, csak tavaly 25 százalékkal nőtt az ország kivitele, és egyben a délkelet-ázsiai térséggel folytatott kereskedelem rekordja is megdőlt, annak volumene meghaladta a 13,5 milliárd dollárt.

“Magyarország jól teljesít a délkelet-ázsiai térséggel való együttműködésben, hiszen most már három éven keresztül innen érkeztek a legnagyobb beruházások Magyarországra” – emelte ki. Ezért úgy gondolom, nem meglepetés, hogy Magyarország pragmatikus együttműködést sürget Ázsia délkeleti része és Európa között a kölcsönös előnyök mentén” – fogalmazott.

A miniszter úgy vélekedett, hogy a külkapcsolatok megerősítik az Európai Uniót, ezért fel kell gyorsítani az egyeztetéseket a térségbeli országokkal a partnerségi és együttműködési megállapodásokról, illetve fontosnak nevezte a szabadkereskedelmi egyezmény megkötését Indonéziával, Új-Zélanddal és Ausztráliával.

“Mi, Magyarországon, nagyon sokat tettünk annak érdekében, hogy a magyar gazdaság versenyképes legyen, ezért most az Európai Unión, Brüsszelen, az Európai Bizottságon van a sor, hogy elhárítsa azokat a kereskedelmi akadályokat, amelyek még mindig nehezítik Európa kereskedelmét a világ néhány gyorsan fejlődő térségével” – mondta.

Kitért a Kínával folytatott együttműködésre is, és kijelentette: “be kell látni, függetlenül a politikai ideológiáktól és az ezek által kreált vitáktól, hogy az európai gazdaság ma nem tud, nem tudna megfelelően funkcionálni a kínai beszállítások nélkül, és be kell látni azt is, hogy az európai gazdaság fejlődéséhez, modernizálásához a kínai beruházások nagy mértékben hozzájárulnak”.

A miniszter ezért az EU-Kína beruházásvédelmi és beruházásösztönzési megállapodásról zajló tárgyalások mielőbbi lezárására szólított fel. Beszámolt arról is, hogy a hazánkban jelen lévő nyugat-európai vállalatok közül több is azt kérte tőle, győzzön meg kínai beszállító cégeket arról, hogy hozzanak létre gyárat Magyarországon, ami egyértelműen nincs összhangban a politikai diskurzussal.

A rendezvényre az EU tagállamain kívül Ausztrália, Banglades, Dél-Korea, az Egyesült Államok, a Fülöp-szigetek, Kambodzsa, Kanada, India, Indonézia, Japán, Malajzia, Mongólia, Nagy-Britannia, Nepál, Új-Zéland, Mianmar, Svájc, Thaiföld, Kelet-Timor és Vietnám kapott meghívást.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.