Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

Szijjártó: Magyarország elítéli a palesztin terrorszervezetek rakétatámadásait

Izraeli célpontokat támadnak palesztin rakéták Gáza városából 2021. május 12-én. Az izraeli hadsereg (IDF) tájékoztatása szerint a palesztin fegyveres csoportok több mint 800 rakétát lőttek ki Izrael felé május 10. óta. Erre válaszul a légierő nagyjából 500 terrorista célpontot támadott a Gázai övezetben. A Hamász két napja azért kezdett rakétatámadásokat Izrael ellen, mert az iszlám Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél erőszakos összecsapások törtek ki, amikor izraeli rendőrök hatoltak be a Templom-hegyre. MTI/EPA/Mohamed Szaber
not image

Nagy Noel

2021. május 12. - 09:04

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a saját közösségi oldalán adta ki álláspontját a tegnapi izraeli események kapcsán.

Mint arról mi is beszámoltunk az elmúlt időkben, ismét fokozottá vált a feszültség az izraeliek és a palesztinok között, melynek elsődleges forrása egy régre visszavezethető jogvita, melyre hivatkozva több palesztin családot ki akarnak telepíteni Kelet-Jeruzsálemben.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

A feszültség kezdetben tüntetésekben és a rendőrökkel való összecsapásokban mutatkozott meg, ám az elmúlt napok során elkezdett eszkalálódni, a Hámász már rakétákat is bevetett. Erre reagálva Izrael felrobbantott egy 13 emeletes toronyházat a Gázai-övezetben, ennek viszont nem lett halálos áldozata.

Nem sokkal a toronyház felrobbantása után aztán jött a Hámász válasza: összesen 130 rakétát lőttek ki Izrael gazdasági fővárosára, Tel Avivra. Ennek következtében legalább egy ember életét vesztett és több fontos infrastruktúra, köztük egy csővezeték is megrongálódott.

Az egyre fokozódóbb feszültsége pedig reagáltak a világ vezetői és országai, köztük Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Szijjártó Péter is, aki kiállt az izraeliek mellett és elítélte a palesztin terrorszervezetek munkálkodását:

„Magyarország a leghatározottabban elítéli egyes palesztin terrorszervezetek Gázából elkövetett legújabb rakétatámadásait izraeli városok ellen. Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Izraellel és elismerjük az önvédelemhez való jogát”

A civilek elleni értelmetlen erőszaknak azonnal véget kell vetni – tette hozzá Szijjártó. A konfliktus eszkalálódása óta már legalább 3 halálos áldozat van az izraeli és mintegy 28 a palesztin oldalon.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.