Dollár
431,75 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
467,61 Ft
Bitcoin
19,411 $

Szijjártó: a klímaváltozás “brutális erővel rúgja ránk az ajtót”, Magyarország segít Pakisztánnak

Fotó: MTI/Illyés Tibor
not image

Takács Petra

2022. szeptember 22. - 16:14

Magyarország gyógyszerszállítmányokat indít útnak, élelmiszert, sátrakat és higéniai eszközöket küldenek, és segítenek a a helyi katolikus közösségnek is.

Magyarország gyógyszerszállítmánnyal és egyéb támogatással segíti mintegy 15 millió forint értékben az áradások sújtotta Pakisztánt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közösségi oldalán.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

A tárcavezető azt írta: a globális felmelegedés és klímaváltozás “brutális erővel rúgja ránk az ajtót”. Pakisztán történetének legnagyobb katasztrófája történt a közelmúltban, jelenleg is 33 millió ember él a példátlan árvíz által sújtott területen.

Hozzátette, hosszú évekbe és több millió dollárba fog kerülni a helyreállítás, aminek érdekében az egész nemzetközi közösség megmozdult, így Magyarország is.

“A magunk eszközeivel próbálunk segíteni: a jövő héten 10 millió forintnyi gyógyszerszállítmányt indítunk útnak, 5 millió forintnyi támogatást biztosítunk az ott élő katolikus közösségnek, és a tiszteletbeli konzulunk pedig élelmiszert, sátrakat, valamint higiéniai eszközöket bocsátott a nehéz helyzetbe került családok rendelkezésére” – tájékoztatott a Facebookon Szijjártó Péter.

A június közepe óta tartó heves monszunesők okozta árvizek Pakisztán egyharmadát elárasztották, több mint 33 millió embert érintettek, és eddig 1545 halálos áldozatot követeltek, akiknek egyharmada gyermek volt. Az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban a pakisztáni kormányfő, Sehbaz Sarif a nemzetközi közösség segítségét kérte.

(MTI)