Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

Szijjártó szerint csak így kerülhetjük el az európai recessziót

Belgrád, 2022. szeptember 2. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nyitott Balkán kezdeményezés tagországainak csúcstalálkozóján Belgrádban 2022. szeptember 2-án. MTI/EPA/Andrej Cukic
not image

Takács Petra

2022. szeptember 16. - 21:06

A külgazdasági és külügyminiszter minden idők talán legsúlyosabb európai energiaválságáról is szót ejtett.

A beruházások jelentik az egyetlen módját annak, hogy a magyar gazdaság el tudja kerülni az ukrajnai háború és az arra adott szankciós válaszok miatti európai recessziót – jelentette ki a tárca közleménye szerint csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Soron kívül Beordibáltak Puskás Petinek az X-Faktorban: „Szégyen vagy, Peti”

A tárcavezető a Thyssenkrupp jászfényszarui gyárának bővítése alkalmából tartott bokrétaünnepséget követően arról számolt be, hogy a mintegy 15 milliárd forintos beruházáshoz az állam 4,7 milliárd forint támogatást nyújt, így elősegítve 110 új munkahely létrehozását. A projekt keretében a német vállalat az elektromechanikus
kormányrendszereket gyártó üzemrészt bővíti.

Beszédében Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Európa minden idők talán legsúlyosabb energiaellátási válságával néz szembe, recesszió fenyegeti a kontinenst, így jelenleg az a legfontosabb kérdés a magyar kormány számára, hogy el lehet-e kerülni azt, hogy hazánk is recesszióba essen.

“Ebből adódik egy feladat: el kell kerülni” – szögezte le, hozzátéve, hogy minél több új beruházást kell hozni Magyarországra, ugyanis “a legjobb védekezés a támadás”.

“Az új beruházások jelentik az egyetlen módját annak, hogy a magyar gazdaság az európai recessziót el tudja kerülni” – fogalmazott, komoly eredménynek nevezve, hogy idén már mostanra megdőlt a tavalyi, egész évre vonatkozó beruházási rekord.

A miniszter kiemelte, hogy a rekorddöntésekben az autóipar jár az élen, és ennek különös jelentőséget ad, hogy a szektor forradalmi átalakulása ma a globális gazdaság leginkább meghatározó folyamata. “A Magyarországra érkező rekordszámú modern autóipari beruházás jelenti a garanciát arra, hogy az európai recesszió ellenére a magyar gazdaság
növekvő pályán tud maradni” – közölte.

Mint mondta, a magyar autóipar teljesítménye jó eséllyel idén újabb rekordot dönt és eléri a 10 ezer milliárd forintot, miután az ágazat termelési értéke már az év első hat hónapjában meghaladta az 5500 milliárd forintot.

A beruházás kapcsán arra is kitért, hogy a Magyarországon gyártott kormányrendszereket a világ 109 országában használják, s hazánk az elektromechanikus kormányrendszerek exportjában az ötödik helyen áll a világranglistán.

Végül méltatta a magyar-német gazdasági kapcsolatokat, aláhúzva, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene tavaly majdnem elérte a 60 milliárd eurót, s az idei első félévben már 30 milliárd euró felett volt, így jó esély van ezen a téren is a csúcsdöntésre. Továbbra is a német vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, mintegy 6000 cég körülbelül 300 ezer embernek ad munkát – tette hozzá.

MTI

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.