Clouds
21 Budapest
Dollár
354,36 Ft
Euró
386,01 Ft
Font
432,72 Ft
Bitcoin
23,620 $

Szijjártó: fűtőanyag-szállítmány érkezett Paksra, nemzetközi együttműködéssel

Fotó: MTI/Kiss Dániel
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A külügyminiszter a közösségi oldalán közölte, hogy újabb fűtőanyag-szállítmány érkezett Paksra, ám mivel Magyarország oroszországból importál, új megoldásra volt szükség a szállításban.

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán jelentette be, hogy újabb fűtőanyag-szállítmány érkezett Paksra, rámutatva, hogy Magyarország még mindig Oroszországból importálja a nukleáris fűtőanyagot, így alternatív szállítási megoldásra volt szükség Paks ellátásra érdekében.

Soron kívül CIA: Kína elnöke 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására

Bejegyzésében úgy fogalmazott, “a jelenlegi energiaválságban megnőtt annak jelentősége, hogy melyik ország tudja előállítani a maga által felhasznált villamosenergia nagy részét”, hozzátéve, hogy Magyarországon a paksi atomerőmű a villamosenergia-termelés felét és a fogyasztás harmadát adja.

Úgy folytatta, “energiabiztonságunk szempontjából meghatározó tehát az erőmű biztonságos, kiszámítható működése”, ehhez azonban nukleáris fűtőanyagra van szükség, melyet Magyarország még mindig Oroszországból importál.

“Jó hír, hogy ma megérkezett az újabb fűtőanyag-szállítmány, ezúttal egy teljesen új útvonalon. “

Rámutatott, mivel az Ukrajnán keresztüli vasúti, valamint a Közép-Európa északi felén keresztüli légi szállítás ellehetetlenült, most egy új megoldásra lett szükség.

Szijjártó megosztotta, “bolgár és román partnereink korrekt hozzáállásának köszönhetően egy vegyes kivitelezés született: a fűtőanyag hajóval érkezett Bulgáriába, ott vonatra rakodták azt, majd a szállítmány Románián keresztül vonaton érkezett Magyarországra, ma pedig már ki is rakodták azt a paksi atomerőműben”.

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Közlése szerint ezzel Pakson újabb hosszú hónapokra elegendő készlet áll rendelkezésre a biztonságos működéshez.