Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Szigorú szabályokat vezettek be II. Erzsébet temetésére, kereskedelmi járatokkal érkezhetnek az államfők az eseményre

Fotó: MTI/EPA/PAUL REID
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A néhai brit királynő temetésének kapcsán rendkívül komoly szabályokat vezettek be, friss információk szerint ugyanis kizárólag az egyes országok államfőit, s annak párját hívták meg II. Erzsébet búcsúztatójára.

II. Erzsébet néhai brit királynő múlt csütörtökön hunyt el nyári rezidenciáján, a Balmoral kastélyban, utolsó útjára pedig szeptember 19-én kísérik majd. A temetés napjáig a gyászolók is leróhatják kegyeletüket, mivel a néhai királynő koporsóját a napokban Edinburghből Londonba szállítják egy négy napos esemény keretein belül.

Soron kívül Két év alatt 27%-kal lett drágább a kötelező biztosítás

A Politico értesülései szerint rendkívül szigorú szabályokat vezettek be a temetés kapcsán, aki ugyanis a Westminster palotába látogat, nem fotózhat, de a búcsúztatóra hivatalos államfőkre és párjukra is komoly szabályok vonatkoznak. Az amerikai lap által szemlézett hivatalos dokumentumok szerint ugyanis az egyes országokból kizárólag azok államfőit, valamint párjukat hívták meg II. Erzsébet búcsúztatójára.

A dokumentum tanúsága szerint arra is megkérték a meghívottakat, hogy kereskedelmi járatokkal érkezzenek az Egyesült Királyságba, s egyenesen megtiltották, hogy bárki is helikopterrel közlekedjen. Ezen felül kikötötték, hogy az államfők nem használhatják saját autóikat, ugyanis a Westminster-apátságba, vagyis a temetés helyszínére csoportosan szállítják majd őket.

A legfrissebb információk szerint a brit külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy a Westminster-apátság már nem tud több embert befogadni, ennek okán pedig egyszerűen nem engedhetik meg, hogy országonként két személynél több is megjelenjen az eseményen.

A nyilvánosságra került információk szerint III. Károly király a temetést megelőző estén minden vezetőnek fogadást tart a Buckingham-palotában, az államfők pedig leróhatják tiszteletüket II. Erzsébet ravatalánál, ezt követően pedig egy részvétnyilvánító üzenetet is írhatnak a kifejezetten erre a célra készült könyvbe Lancaster-házban, továbbá háromperces tisztelgéssel is adózhatnak a néhai brit uralkodó előtt.