Clouds
21 Budapest
Dollár
359,46 Ft
Euró
390,10 Ft
Font
444,07 Ft
Bitcoin
22,771 $

Szigorítják a közösségi rollerekre vonatkozó szabályokat Bécsben

Fotó: Unsplash/Okai Vehicles
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha Magyarországon a hatóságok inkább szemet hunynak az egyre nagyobb káoszt generáló közösségi e-rollereke, illetve segwayek használata felett, Bécsben komoly szigorításról döntöttek.

Miután rengeteg panasz érkezett a közösségi e-rollerek használata kapcsán, és a bécsiek 86 százaléka véli úgy, hogy szigorúbban kellene szabályozni azok használatát, Bécs vezetése 2023-tól szigorítja ezen járművek használatát. A Napi.hu által is szemlézett, a Bécsi Mobilitási Ügynökség megbízásából készített felmérésből derült ki, hogy a helyieknek a rollerek leparkolásával van elsősorban problémájuk.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

A megkérdezettek 91 százaléka jelezte, hogy újra kellene szabályozni, hol lehet leparkolni a járművekkel. A jövő évi intézkedések egyik legfőbb eleme, hogy egymáshoz igazítják a keresletet és a kínálatot: a belső kerületekben korlátozzák, a külső kerületekben viszont növelik a rollerek számát.

Olyan szolgáltatókat fognak választani a közbeszerzési eljárás során, melyek teljesítik a városvezetés feltételeit. Az e-rollerek parkolását is átalakítják: ezentúl tilos lesz a járdán leparkolni velük, csak az erre kijelölt helyeken, illetve az autók parkolóiban lehet majd leállítani őket.

Jövő év végéig 200 rollerállomást és mikromobilitási pontot hoznak létre, de azt is megoldják, hogy a lehető legközelebbi állomáson lehessen csak leadni a rollert. A szabályos parkolást a közterület-felügyelők fogják végezni, az esetleges szabálytalanság esetén pedig a szolgáltatókat büntetik majd meg, melyek továbbháríthatják a felhasználókra a bírságot.

Bizonyos helyekre, például egészségügyi intézmények környékére és önkormányzati lakótömbök közelébe nem lehet majd rollerrel behajtani, ám ha valaki mégis megpróbálja, a rendszer automatikusan leállítja majd a rollert. A követelményeken is szigorítanak: ezentúl az e-rollereket két, egymástól független fékberendezéssel, irányjelzővel és hangjelzés kiadására alkalmas eszközzel is fel kell szerelni, rendszám azonban továbbra sem kell.