Szigorítás várható a védettségi igazolványok esetében

MTVA/Bizományosi: Róka László
not image

Kulcsár Péter

2021.május.8 - 01:36

Ha valaki nem veszi fel a második koronavírus elleni oltást, akkor a védettségi igazolvány azonnali hatállyal érvényét veszítheti.

Gulyás Gergely csütörtökön bejelentette, hogy augusztusig egészen biztosan szükséges lesz az oltásról szóló dokumentum ahhoz, hogy bizonyos szolgáltatásokat igénybe vehessenek a magyar állampolgárok.

Szállodába, színházba, moziba és fesztiválokra, éttermek belső tereibe és sporteseményekre kizárólag azok mehetnek, akik fel tudják mutatni, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást.

A HVG értesülései szerint a kabinet elé került egy előterjesztés, mely szerint érvényét veszítené a védettségi igazolás azoknál, akik valamilyen okból kifolyólag nem adatják be maguknak a második oltást.

Mivel Magyarországon a Janssen-vakcinákon kívül nincs még egy egydózisú oltóanyag, így gyakorlatilag a törvény mindenkire érvényes lenne, aki a forgalomban lévő többi gyártó védőoltását kapta meg első körben.

A második dózis igénybe vétele egyébként rendkívül fontos, mivel azon túl, hogy jelentősen megemeli a szervezetben lévő antitestek szintjét, T-sejt immunitást is kialakíthat, és még a különböző mutációkkal szemben is véd.

Járványügyi szempontból is veszélyes lehet, hogy a beoltottak védelmi igazolványát már az első oltás utáni héten kézbesítik. Az AstraZeneca vakcinájának első adagja után például a 22. napon termelődik megfelelő számú antitest, a Sinopharmnál pedig a legújabb hírek arról szólnak, hogy csak a második oltás után 2-4 héttel számít valaki védettnek.

Az operatív törzs eddig egyszer sem közölt arról adatot, hogy a beoltottak közül hányan nem mentek el a második oltásra. A szigorítással kapcsolatos megoldás az lehet, hogy ha valaki elmulasztja a második oltást, akkor azt egy informatikai rendszeren keresztül jelezhetik, így automatikusan érvényét veszítheti a kártya.