Dollár
388,76 Ft
Euró
409,67 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
16,996 $

Szigorítaná az oroszok vízumkérelmének elbírálását az EU

Fotó: Unsplash/ Alexander Nrjwolf

Takács Petra

2022. október 1. - 16:43

A pénteken közzétett Európai Uniós iránymutatásban az orosz állampolgárok vízumkérelmének elbírálásának szigorítására, valamint a határellenőrzések és a biztonsági ellenőrzések fokozására szólítottak fel.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az uniós vízumkiadás korlátozása az orosz állampolgárok számára mindenekelőtt biztonsági kérdés.

Az iránymutatások részleteit ismertetve közölte: a tagállamok konzulátusainak az uniós menekültügyi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartása mellett, humanitárius okokat is figyelembe véve, egyedi elbírálást kell biztosítaniuk az orosz állampolgároknak vízumkérelmeik elbírálása esetén.

Értékelniük kell, hogy az uniós beutazás indokolt-e. Ha a vízumkérelmező például a katonai mozgósítás elől menekül, és hosszú távú tartózkodást tervez az EU-ban, a hatóságoknak a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumokra vonatkozó nemzeti szabályok szerint kell eljárniuk. A rövid távú tartózkodásra jogosító vízumok esetén a hatóságoknak elsősorban humanitárius szempontokat kell figyelembe venniük a vízumkiadásról szóló döntéseik során.

A korábban orosz állampolgároknak kiadott, érvényes vízumokkal kapcsolatban Johansson azt mondta, az uniós vízum puszta birtoklása senkit nem jogosít fel automatikusan a schengeni térségbe való belépésre. Biztonsági okok fennállása esetén érvényes vízumot a határőrség semmisnek nyilváníthat, illetve az illetékes hatóság visszavonhat – mondta el Johansson.

Közölte továbbá, az unió külső határain magasabb fokú biztonsági ellenőrzéseket és összehangolt megközelítést kell alkalmazni. Ugyanakkor – mint mondta -, Európa nem fogja bezárni kapuit azok előtt, akiknek valóban védelemre van szükségük.

Az iránymutatások nem érintik a menekültügy területén alkalmazni szükséges jogi keretet, beleértve a visszaküldés tilalmának elvét – tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Bizottság szeptember elején javasolta a schengeni vízumok könnyített kiadását lehetővé tevő EU-orosz megállapodás teljes felfüggesztését, valamint azt, hogy ne ismerjék el az orosz hadsereg által megszállt ukrajnai területeken kiállított orosz útleveleket.

Az orosz állampolgárok többé nem jogosultak az uniós beutazást megkönnyítő rendszer használatára, ehelyett hosszabb, drágább és nehezebb vízumkérelmezési eljárással kell szembesülniük. Az uniós beutazást kérelmező orosz állampolgárok esetében is az uniós vízumkódex általános szabályai érvényesek.

MTI

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.