Egyelőre semmit sem tudni a szexuális felvilágosítás kapcsán a civil szervezetek regisztrációjáról

Illusztráció/Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 3. - 21:03

Állami nyilvántartásba kell regisztrálniuk azoknak a civil szervezeteknek, akik részt kívánnak venni az iskolai szexuális oktatásban.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint szexuális propagandáról eddig sem volt szó, amikor felvilágosító órákat tartottak, egyetlen probléma velük, hogy nem kaptak hangsúlyos szerepet az oktatásban – olvasható az ATV riportjában.

Mostantól sokkal nehezebb lesz a gyerekeket megfelelő ismeretekhez juttatni, akikkel gyakran otthon sem beszélnek a szexualitást és nemiséget érintő témákról.

A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet elmondta, tudnak olyan biológiatanárokról és osztályfőnökökről is, akik eddig ugyan foglalkoztak a témával, de úgy érzik, hogy kerülniük kellene.

A szakszervezeti vezető hozzátette, a problémát az jelenti, hogy a melegellenesnek is nevezett pedofiltörvény megtiltja ugyan az LMBTQI-közösség népszerűsítését, az azonban nem egyértelmű, hogy mi számít pontosan népszerűsítésnek.

Mindeközben az Amnesty International Magyarország arra hívja fel a figyelmet, hogy az új törvény szerint azoknak a szervezeteknek, amelyek szexuális edukációval szeretnének foglalkozni az iskolákban, regisztrálniuk kell egy nyilvántartásba. Azonban hiába kezdődik hamarosan a tanév, erről egyelőre semmi többet nem lehet tudni.

Demeter Áron programvezető közölte, a törvény szerint majd Kásler Miklós és az EMMI fogja egy rendeletben előírni, hogyan és milyen feltételekkel kell majd regisztrálni, ez azonban a mai napig sem történt meg.