Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,471 $

Szexuális erőszak elleni konferencián vett részt Szijjártó Péter Londonban 

Fotó: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója James Cleverly brit külügyminiszterrel a fegyveres konfliktusok során elkövetett szexuális erõszak megelõzésérõl szóló londoni konferencián 2022. november 28-án. MTI/KKM
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

James Cleverly, az Egyesült Államok új külügyminisztere Londonban nemzetközi konferenciát rendezett, amelynek témája az üldöztetések és konfliktusok során elkövetett szexuális erőszak elleni fellépés megerősítése volt.

Erre az eseményre Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is hivatalos, aki néhány perces beszédet is mondott. A külügyminiszter azzal kezdte, hogy sajnálatos látni azt, hogy még a 21. században is szélsőséges ideológiák terjednek világszerte, amelyek következtében egyes közösségek üldöztetése, különösen nemzetiségi és vallási alapon, megvalósul. 

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

„Azt is sajnáljuk, hogy a szexuális erőszak az egyik legfőbb következményévé válik az ilyen üldöztetéseknek”

– mondta. 

Hozzátette, hogy „sajnálatos módon, mi, magyarok, történelmi tapasztalattal bírunk” ezen a téren, hiszen szélsőséges ideológiák képviselői szállták meg az országot a második világháború alatt és után is, ennek következtében pedig nagyon sok nő és lány lett brutális szexuális erőszak áldozata. 

Kiemelte, hogy Magyarország ezeréves keresztény hagyományokon nyugszik, amelyre büszke, de felelősséget is ró rá, ugyanis támogatnunk kell világszerte a keresztény közösségeket, amelyek üldöztetést szenvednek, ezért Magyarország elindította a Hungary Helps programot, amely segít az üldöztetést szenvedőknek, hogy megmaradjanak a közösségek, vagy vissza tudjanak térni a menekülni kényszerültek. 

A szexuális erőszak és a vallási közösségek üldözése sokszor kéz a kézben jár 

„Sajnálatos módon azt tapasztaljuk, hogy a vallási közösségek üldöztetése nagyon gyakran együtt jár a szexuális erőszakkal. Éppen ezért nagyon sok erőfeszítést teszünk annak érdekében, hogy segítsük az áldozatokat”

– emlékeztetett.  

A külügyminiszter a közösségi oldalán beszámolt arról is, hogy találkozott Nadia Murad emberjogi aktivistával, akinek az Iszlám Állam rémtetteivel kellett szembenéznie, jövőre pedig Magyarországra utazik. 

„Rengetegen voltunk ma a teremben, de egy ember igazán értette miről szól Magyarország politikája, mit jelent ténylegesen az, hogy segítséget viszünk oda, ahol baj van. Közvetlenül támogatjuk a helyi közösségeket és az egyházakat, hogy az embereknek ne kelljen útra kelni, hanem méltó körülmények között élhessenek szülőföldjükön.

Nadia Murad iraki emberi jogi aktivista túlélte az Iszlám Állam rémtetteit és most azért küzd, hogy senki másnak ne kelljen keresztülmennie mindazon, amin neki kellett. Magyarország nemcsak szavakkal, hanem valós tettekkel segít és ezt mind a ketten tudjuk” – írta Szijjártó.